Uğur Gülen’in kaleminden: Insurtechler nereye gidiyor?

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Her alanda olduğu gibi insurtech için de büyümenin önünde bazı engeller var. Bu engellerin başında regülasyonlar geliyor.” dedi.
Uğur Gülen, linkedin hesabından yayınladığı “Insurtechler nereye gidiyor?” başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi:

 

Sigorta sektörünün teknoloji şirketleri Insurtech’ler hem sigorta sektörünü dönüştürüyor hem de hızlı bir büyüme performansı ortaya koyuyor.

Peki gelecek Insurtech’ler için ne hazırlıyor?

Önde gelen Pazar araştırma şirketlerinden Future Market Insight’ın sigorta sektörüyle ilgili hazırladığı rapora göre[1] 2032 yılına kadar insurtech pazarı yılda ortalama yüzde 25,9’luk bir büyüme kaydedecek. Böylelikle pazarın bugün 16,6 milyar dolarlık hacmi 2032’de 165,4 milyar dolara ulaşacak.

Büyümenin itici güçlerine baktığımızda karşımıza birçok unsur çıkıyor. Öncelikle tüketici talebini daha iyi tahmin ettiği, satın alma hacmini artırdığı, makine öğrenimi, yapay zekâ ve bulut bilişim teknolojilerini kullanarak karar vermeyi ve sigorta planlamasını iyileştirdiği için insurtech çözümlerine olan talep artıyor.

COVID-19 pandemisi de pazarın büyümesini olumlu yönde etkiledi. Pandemiyle birlikte sigortaya ihtiyaç artarken sigortacıların bu dönem drone, mobil uygulama ve felaket modelleri gibi uygulamaları kullanmaları pazarın büyümesine ivme kattı.

Sigorta sektöründe dijitalleşmeye yardımcı olan sosyal mesafe ve uzaktan çalışma gibi önlemler de yine sektör çözümlerine ilgiyi artırdı.  Değişen iş modelleri de insurtech için yeni oyun alanı açıyor. Şirketler, işlerini büyütmek ve niş müşteri talebini karşılayacak ürün portföyü yaratmak için yenilikçi dijital çözümlere yöneliyor. Accenture’a göre sigortacıların yaklaşık yüzde 86’sı 2032 yılına kadar insurtech çözümlerine artan talebi karşılamak ve rekabetçi konumlarını korumak için mevcut iş modellerini yenilemeyi ve geliştirmeyi planlıyor.

Teknoloji bazında hangi kategorinin insurtech pazarına liderlik edeceğine gelince… 2032 yılına ilişkin beklentiler bulut bilişim kategorisinin yüzde 25,2’lik yıllık büyüme oranıyla insurtech pazarına hâkim olacağı yönünde. Dağıtım kolaylığı ve esneklikte sağladığı yararlarla bulut bilişim, sigorta pazarında adeta devrim yaratıyor. Hızlı dağıtım, maliyet avantajı ve ölçeklenebilirlik gibi avantajlar da sigorta şirketlerini bulut bilişim teknolojilerini kullanmaya itiyor.

Her ne kadar bulut bilişim kategori bazlı liderlik elde etse de blockchain, derin öğrenme ve yapay zekâ teknolojileri de sektörün büyümesinin itici güçleri olmaya devam edecek. Özellikle kayıp tahmini ve önleme, risk izleme, hasar işlemede bu teknolojiler daha etkin şekilde kullanılacak. Blockchain teknolojisinin maliyet avantajı sağlaması, daha hızlı ödeme yapmayı mümkün kılması ve dolandırıcılık riskini düşürmesi gibi özellikleriyle insurtech şirketlerine yönelişi hızlandırması bekleniyor.

Her alanda olduğu gibi insurtech için de büyümenin önünde bazı engeller var. Bu engellerin başında regülasyonlar geliyor. Özellikle ülkeler arasındaki regülasyon farklılıkları şirketlerin uluslararası büyümesini kısıtlıyor. Mahremiyet ve güvenlik endişeleri de sektörde büyümeyi sınırlandıran faktörler arasında yer alıyor.