Bakan Nebati: Mevzuatsa mevzuat, değişimse değişim

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) 3 yılını Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati’nin katıldığı bir resepsiyonla kutladı.

Sektörün ve finans dünyasının üst düzey yöneticilerinin yer aldığı resepsiyonda hem SEDDK’nın üçüncü yaşı hem de Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) 18 yaş altı genç katılımcı sayısının 500 bini aşması kutlandı.

Resepsiyonda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, sigorta ve özel emeklilik sektörüne özel önem verdiklerini belirterek, “Sigorta ve özel emeklilik sistemi ile finans piyasalarından aldığımız payı artırmak istiyoruz. Sigorta ve özel emeklilik sektörümüzün gelişmesi çok önemli. Bakanlık olarak bu kapsamda SEDDK’yı desteklemeye devam ediyoruz. Kararlı adımlar atıyoruz. Sigorta ve özel emeklilik sektörü gördükleri işlevler sebebiyle özel önem verdiğimiz sektörler arasında yer alıyor. Burada biriken fonlar önemli. Bir tasarruf aracı olmanın dışında sigortacılık esası itibariyle insanların çeşitli riskler karşısındaki teminatı ve güvencesidir.” dedi.

Sigorta sektörünün son yıllarda finansal piyasalar içinde daha fazla önem taşıyan bir hal aldığına da vurgu yapan Nebati, “Bu durum sektörü gündemimizin üst sıralarında tutmamıza neden oluyor. Bu noktada sektörün gelişmesini desteklemek için cesur ve kararlı adımlar atmaktan da kaçınmıyoruz. Sigortacılık sektörü tüm paydaşlarımızla birlikte en özenli finansal araçlardan birisidir. Bu nedenle daha fazla katkı sunacağız. Mevzuatsa mevzuat. Değişim gerekiyorsa değişim. Tabi sektör yöneticilerimize ve paydaşlara da çok görev düşüyor.”

Nebati, gerçekleştirdikleri düzenlemeler sayesinde vatandaşların BES’e dahil olma motivasyonunun önemli ölçüde arttığını kaydederek, “Halihazırda, Otomatik Katılım Sistemi ile beraber katılımcı sayımız 15 milyon seviyesine, fon büyüklüğümüz yaklaşık 420 milyar liraya ulaşmıştır. 1 trilyon liralık fon büyüklüğü hedefimize de her geçen gün emin adımlarla yaklaşacağız” dedi.

Nebati, oldukça genç bir kurum olmasına rağmen hızla büyüyen SEDDK’nin daha da güçlenerek sigortacılık ve özel emeklilik sektörlerinin her geçen gün gelişmesi için tüm paydaşlarla birlikte çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, Bakanlık olarak bu kurumu desteklemeye devam ettiklerini, sigortacılık ve özel emeklilik sektörlerinin gelişimine yönelik kararlı adımlar attıklarını anlattı.

Cesur ve kararlı adımlar atmaktan çekinmiyoruz

Sigortacılık ve özel emeklilik konusunda hayata geçirilen düzenlemelerden bahseden Nebati, “Ülkemize sağladığı stratejik katkıları gözeterek, sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörümüzü her zaman gündemimizin üst sıralarında tutuyor, gelişmesini desteklemek için cesur ve kararlı adımlar atmaktan çekinmiyoruz” ifadesini kullandı.

Nebati, gerçekleştirdikleri düzenlemeler sayesinde vatandaşların BES’e dahil olma motivasyonunun önemli ölçüde arttığını kaydederek, “Halihazırda, Otomatik Katılım Sistemi ile beraber katılımcı sayımız 15 milyon seviyesine, fon büyüklüğümüz yaklaşık 420 milyar liraya ulaşmıştır. 1 trilyon liralık fon büyüklüğü hedefimize de her geçen gün emin adımlarla yaklaşacağımıza yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.

DASK’ın kurulduğu yıldan itibaren gerçekleşen tüm depremlerde, hızla üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirdiğini, bugüne kadar 1,1 milyar lira hasar ödemesi gerçekleştirdiğini anlatan Nebati, Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sayısının 11 milyona yaklaştığını bildirdi.

Nebati, 2005’te kurulan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından her yıl çiftçilere ve üreticilere önemli tutarda destek sağlandığını anlatarak, TARSİM kapsamında geçen yıl 2,5 milyar lira hasar ödemesi gerçekleştirildiğinin bilgisini verdi. Sigorta Tahkim Komisyonu’na bu yıl yapılan başvuru sayısının 500 bine yaklaştığını bildiren Nebati, 2019’da Türk Reasürans AŞ’nin kurulduğunu, 2021’de Özel Riskler Yönetim Merkezi’nin hayata geçirildiğini anlattı.

“DASK’ın kapsamına sel riskini de dahil etme çalışmalarımız sürüyor”

Bakan Nebati, katılım esaslı sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün geliştirilmesi için yasal altyapıyı sağlamlaştırma hedefiyle Katılım Finans Kanunu üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Seçimden önce bunu bitirme hedefiyle yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu işi uzatmayacağız. Katılım Finans Kanunu’nun, ülkemizde katılım sektörünün gelişmesi ve sigortalılık oranının artmasında önemli katkıları olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Finansal okur yazarlığın artırılması ve sigorta bilincinin yükseltilmesi hususunda da adımlar atmaya devam edeceklerini dile getiren Nebati, TARSİM teminat çeşitliliğinin artırılmasına destek verdiklerini, DASK’ın kapsamına sel riskini de dahil etme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Nebati, sigorta sektörünün yeşil dönüşüme sağlayacağı desteklere işaret ederek, “Ülkemiz sigortacılık ve özel emeklilik sektörü de dijitalleşme sürecindeki gelişmeleri yakından takip ederek, dijital platformlara önemli yatırımlar yapmayı sürdürüyor. Sektörümüzün geliştireceği yenilikçi ürünlerle, mevcut potansiyeli daha da fazla harekete geçirebileceğine inanıyoruz. Bu süreçte, biz de Bakanlığımız ve SEDDK olarak sektörümüzün her daim destekçisi olmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.