Swiss Re CEO’su Mumenthaler: Enflasyon konusunda fazla iyimserdik

Swiss Re CEO’su Christian Mumenthaler, dünya ekonomisini etkileyen mevcut enflasyonist krize giden yolda re/sigorta şirketlerinin ve diğer finans kurumlarının “aşırı iyimser” olduklarını kabul etti.

Davos 2023 Dünya Ekonomik Forumu (WEF) etkinliğinden CNBC haberlerine konuşan Mumenthaler, 1 Ocak’tan itibaren reasürans fiyat artışları konusunu ele aldı.

Faiz artışlarının alacak enflasyonunun etkisini hesaba katmak için gerekli olduğunu savundu, ancak daha yüksek fiyatlandırmanın zincirleme etkileri piyasada dalgalandığı için bu sürecin başında “büyük bir olumsuzluk” olabileceğini kabul etti. Ancak enflasyonun potansiyel olarak önümüzdeki on yıla yayılan önemli bir sorun haline gelmesiyle, bu tür eylemlerin uzun vadede tüm pazar için faydalı olacağı konusunda olumlu kaldı.

Mumenthaler, CNBC’ye verdiği demeçte, “Faiz oranları arttıkça, yatırım gelirinize giderler ve yeniden yatırım yaptıkça yükselir ve bunu peşin alamazsınız. Yani, orta vadede, yatırım gelirinin arttığını göreceksiniz ve bu genel olarak sigorta şirketleri için çok olumlu. Fakat enflasyonun ileriye dönük daha önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Şu an sahip olduğumuz seviyelerde değil ama daha önemli olacak.”

Enflasyonla birlikte reasürans fiyatlandırması, makroekonomik zorluklarla birlikte Davos’taki WEF etkinliğinin gündeminin ön sıralarında yer alan iklim değişikliğinin etkilerini de hesaba katmak zorunda.

Mumenthaler, iklim değişikliğine bağlı doğal afetlerden kaynaklanan kayıpların seviyesinin “açıkça yükseldiğini” kaydetti ve giderek artan bir şekilde kanıtlanmış sel ve orman yangınları gibi tehlikeler için uygun bir fiyat belirleme konusunda “şu anda kesin bir belirsizlik” olduğunu kabul etti.

Mumenthaler CNBC’ye verdiği demeçte, “Bu nedenle sermayenin bir kısmı geri gelmek için oldukça temkinli davranıyor ve sermayeyi dağıtma konusunda bir isteksizlik var çünkü uyum sağlamamız gerekiyor, tüm bu riskler için yeni fiyatlandırmayı bilmek zorundayız” dedi.

Bununla birlikte Mumenthaler, piyasa mekanizmalarına olan inancını da teyit etmeye devam etti ve kârlılığı daha sağlam bir şekilde tesis edildiğinde sermayenin piyasaya geri döneceğini iddia ederek şöyle konuştu:”Toplum için yaptığımız önemli şeylerden biri fiyatlandırma sinyalleri, belirli fiyatlandırma sinyalleri vermektir, bu nedenle tanıdığınız insanlar taşkın yataklarında evler inşa ederse, bu kötü bir fikirdir ve bunu sigorta priminde görebilirsiniz. Uzun vadede bu toplum için iyi, çünkü bu fiyat sinyalleri sayesinde insanlar doğru yerlere daha güçlü binalar inşa etmeye başlayacak. Ancak kısa vadede, bu açıkça enflasyonist baskıyı artırıyor.”