EY Türkiye’den Büşra Kodaman: Sigortacılıkta rekabetin kızıştığı bir dönemden geçiyoruz

 

EY Türkiye Kıdemli Danışmanlık Hizmetleri Kıdemli Müdürü Büşra Kodaman, “Sigortacılıkta mevzuat incelemelerinin ve raporlamalarının arttığı, finansal raporlamaya ilişkin mevzuatın değiştiği, yatırımcı beklentilerinin yükseldiği ve rekabetin kızıştığı bir dönemden geçiyoruz” dedi.

East Insurance Review’de yer alan habere göre, Kodaman, sigorta şirketlerinin gelecek için operasyonlarını ve sistemlerini düzene sokmanın yeni yollarını araması gereltiğini belirtti. Kodaman sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmişe baktığımızda sigorta şirketlerinin planlama ve analizden çok raporlamaya odaklandıklarını söyleyebiliriz. Günümüzde finansal raporlama araçlarının veri kaynakları, manuel süreçler, karmaşık modeller ve yetersiz teknolojik altyapı ile sınırlı kaldığını görüyoruz. Bu durum analiz ve karar desteğine göre raporların hazırlanmasına daha fazla zaman harcanmasına neden oluyor. Hayat ve hayat dışı sigorta şirketleri bu ve benzeri zorluklarla karşılaşıyor. Birbirinden bağımsız birden fazla muhasebe sistemi kullanan şirketler var.”

Sistemi düzene sokmak için finans, aktüerya ve risk ekipleri birlikte çalışması gerektiğinin altını çizen Kodaman, “Mevcut araçların hayat ve hayat dışı sigorta sektörleri düşünülerek tasarlanmadığı takdirde, sigorta şirketlerinin ihtiyaç duyduğu ölçüde sigorta yükümlülüklerini, varlıklarını ve sermayesini modelleyemeyeceklerdir.” diye konuştu.