Dünya çapında jeopolitik ittifaklarda kayma belirginleşti…

En son siyasi risk endeksi, dünya çapında jeopolitik ittifaklarda bir kayma olduğunu, onu karşıt bloklara böldüğünü ve giderek daha fazla ülkenin Batılı güçler ve onların değerlerinden “ayrıldıkça” birçok kilit alanda artan riskler gösteriyor.

WTW ve Oxford Analytica, en son siyasi risk endeksleri olan ‘Yeni Jeopolitik Ayrımların Haritasını Çıkarma’yı yayınladılar. İçinde Oxford Analytica, WTW siyasi risk endeksinde listelenen 61 ülke ve bölgeyi mevcut ve tarihsel jeopolitik uyumlarına göre değerlendirdi.

Politik risk endeksindeki jeopolitik uyum derecelendirmeleri, Oxford Analytica’nın küresel ağından bağımsız uzmanlar tarafından belirlenirken, endekse dahil olan ülkeler ve bölgeler, yabancı yatırım hacimleri ve siyasi risk seviyelerine göre seçildi.

WTW ve Oxford Analytica şunu buldu:

25 büyük ekonomi Batı’ya, ABD’ye, Avrupa’ya veya her ikisine birden yöneldi
18 ülke önemli siyasi konularda Batılı güçlere karşı çıkarak doğuya yöneldi
18 ülke tarafsız kalmaya çalıştı.

Genel olarak, Batı bloğu, WTW siyasi risk endeksinin Batı bloğunda 30 kadar ülkeyi saydığı ve bunlardan 13’ünün Batı ile ‘güçlü müttefik’ olarak kabul edildiği beş yıl öncesine kıyasla tüm dünya bölgelerindeki etkisinin çoğunu kaybetti.

WTW ve Oxford Analytica artık endekste yalnızca altı ülke veya bölgenin ‘güçlü Batılı müttefikler’ olarak nitelendirildiğini tespit etti. Bunlar Ürdün, Meksika, Katar ve Tayvan’ı içerdi. Öte yandan, Çin, Rusya, Mali, Myanmar ve Beyaz Rusya dahil olmak üzere ‘güçlü Doğu’ya eğilimli’ olarak derecelendirilen yedi ülke veya bölge yer aldı.

WTW siyasi risk analitiği direktörü Sam Wilkin, “Bulgular, Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan, Kamerun ve Uganda gibi ülkelerin Batı ile ‘ortaklaştığını’ gösteriyor. Batı’nın gelişmekte olan dünyada azalan etkisi, küreselleşmiş iş dünyası için daha da fazla risk yaratacak.”

WTW ve Oxford Analytica’nın siyasi risk endeksi, (political risk index ) son beş yılda başlangıçta tarafsız veya Batılı bir duruştan Doğu’ya meyletmeye başlayan ülkelerin aynı zamanda daha büyük kamulaştırma riskleriyle (%7) ve daha az siyasi haklardan (%-10) yararlandıklarını ve aynı dönemde daha az ekonomik özgürlük (% -4) olduğunu gösterdi.

Batı’dan sadece ‘ayrılan’ ülkeler de bu üç temel risk göstergesinde aynı eğilimleri yaşadılar. WTW, bu artan riskleri ABD ve müttefiklerinin azalan etkisine bağladı.