Verisk: Depremin yarattığı ekonomik kayıp 20 milyar doları aşacak

Verisk Extreme Event Solutions’a göre, 6 Şubat 2023’te Türkiye’de meydana gelen yıkıcı depremlerin 20 milyar dolardan fazla ekonomik kayba yol açması bekleniyor.  Sigortacılar ve reasürörler ise sadece bunun 1 milyar dolardan fazlasını karşılayacak.

Anadolu, Afrika ve Arap tektonik levhaları arasındaki üçlü kavşak civarında meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremle dokuz saat sonra kuzeyde meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremde en az 33.000 kişi hayatını kaybetti.

Şirketin depremler için modellenmiş sigortalı kayıp tahmini, hem yapılar hem de içindekiler olmak üzere karadaki mülklerde yer sarsıntısının neden olduğu sigortalı fiziksel hasardan kaynaklanan hasarı ve iş kesintisi gibi kullanım kaybı teminatlarını içeriyor.

Aynı zamanda, sigortalı hasar tahmini, yangın takip, sıvılaşma veya sprinkler sızıntısından kaynaklanan kayıpları hariç tutar; zarar düzeltme giderleri; sigortasız mülklere verilen kayıplar; altyapı kayıpları; sözleşme dışı yükümlülüklerden kaynaklanan kayıplar; doğrudan veya dolaylı olarak olayın neden olduğu tehlikeli atık temizleme, terör veya sivil kargaşadan kaynaklanan kayıplar; Suriye’dekiler de dahil olmak üzere model alan dışındaki kayıplar; inşaat mühendisliği (demiryolu) risklerindeki kayıplar, deniz kargo ve deniz teknesi riskleri, havacılık riskleri; riskler, transit depo riskleri, taşınır tüm riskler ve ferdi kaza riskleri ve diğer modellenmemiş kayıplar da bunun içinde.

Mevcut verilere dayanarak Extreme Event Solutions, sigortalı kayıpların 1 milyar dolar eşiğini geçmesi muhtemel olan toplam kaybın 20 milyar doları aşmasını bekliyor. Bu, bölgede var olan büyük koruma açığını (olay sonrası ekonomik ve sigortalı kayıplar arasındaki eşitsizlik) vurgulamakta ve toplam kaybın beklenen 19 milyar doları veya daha fazlasının sigorta tarafından karşılanmaması, yani devletin büyük çoğunluğunu karşılayacağı anlamına geliyor.

Extreme Event Solutions Başkanı Bill Churney, “Sigortalı ve ekonomik kayıplar arasındaki büyük fark -koruma açığı- felaketlerin toplum için maliyetini temsil ediyor ve bunların çoğu sonuçta hükümetler tarafından karşılanıyor. Artan sigorta penetrasyonu, yükün çoğunu hafifletebilir. Acil durum yönetimi, tehlike azaltma, kamu afet finansmanı, risk havuzu oluşturma ve diğer hükümet liderliğindeki risk ve kayıp azaltma girişimleri dahil olmak üzere küresel dayanıklılık çabalarını artırabilecek çözümler mevcut” dedi.

Verisk’e göre, 1990’dan beri Türkiye, her yıl kabaca beşten büyük 12 ve altıdan büyük bir deprem yaşanıyor. Son yirmi yılda ilerlemeler kaydedilmesine rağmen, 17 Ağustos’ta da son depremde de hem eski hem de yeni binaların çöktüğü görülüyor.

Extreme Event Solutions’ın bu tahmini , depremlerin meydana gelmesinden kısa bir süre sonra sigortalı kayıpların 1 milyar doları bulabileceğini söyleyen ABD Jeoloji Araştırması’nın (USGS) tahminiyle aynı çizgide. Analistler, reasürörlerin muhtemelen sigortalı kayıpların çoğunu karşılayacağını , ancak bölgenin düşük sigorta penetrasyonu göz önüne alındığında bunun asgari düzeyde olacağını söyleyerek olay hakkında yorum yaptılar.