Ukrayna’dan limanlarındaki gemiler için 500 milyon dolarlık sigorta fonu

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov, Cuma günü yaptığı açıklamada, Kiev’in savaştan etkilenen ekonomisi için hayati önem taşıyan ihracatı artırmaya çalıştığı bir dönemde, Ukrayna’nın limanlarına giren sivil gemilere olası zararlar için tazminat teklif edeceğini söyledi.

Reuters’de yar alan habere göre, Ukrayna, tarım ürünleri, metaller ve kimyasal ürünlerin önemli bir üreticisi ve ihracatçısı olmasına karşın, Rusya’nın bir yıl önceki işgalinden bu yana Karadeniz limanlarında ablukayla karşı karşıya kaldı ve yurt dışına yalnızca gıda kargosu gönderilebiliyor.

Kubrakov, Twitter’da Ukrayna parlamentosunun 500 milyon dolarlık bir sigorta fonu kurma yasasını onayladığını söyledi. Kubrakov, “Teslimatlara devam etmek ve ürün yelpazesini genişletmek için çalışıyoruz. Uygar dünya ülkelerini ve ilgili işletmeleri işbirliğine davet ediyorum” dedi.

Ukrayna bu hafta Türkiye ve Birleşmiş Milletler’den, Mykolaiv limanlarını da içerecek şekilde en az bir yıllık uzatma talebinde bulunarak geçen yıl üzerinde anlaşmaya varılan Karadeniz tahıl anlaşmasını geri almak için müzakerelere başlamalarını isteyeceğini açıkladı.

Geçen Temmuz ayında BM ve Türkiye’nin aracılık ettiği Karadeniz Tahıl Girişimi, tahılın üç Ukrayna limanından ihraç edilmesine izin verdi. Anlaşma Kasım ayında uzatıldı ve bir uzatma kararlaştırılmadığı takdirde 18 Mart’ta sona erecek.