Dünya Bankası: Türkiye depremlerinin ekonomik maliyeti 34 milyar dolar

Dünya Bankası’ndaki analistler, Türkiye’de meydana gelen son yıkıcı depremlerin, doğrudan fiziksel hasarlara dayalı olarak yaklaşık 34 milyar dolarlık ekonomik maliyete yol açacağını tahmin ediyorlar.

Bu seviyede, Şubat depremlerinden kaynaklanan kayıplar, Türkiye’nin toplam GSYİH’sının yaklaşık yüzde 4’üne eşdeğer olacak. Ancak Dünya Bankası, ekonomik aksamalar ve iyileştirme ve yeniden inşa etme çabalarıyla bağlantılı daha fazla kayıp nedeniyle maliyetlerin nihayetinde bu seviyenin çok ötesine geçeceğini kabul ediyor ve bunun potansiyel olarak manşet rakamının iki katı olabileceği konusunda uyarıyor.

Devam eden artçı sarsıntılar bu tahmine zaman içinde eklendikçe, hasar maliyetinin kendisinin de artabileceğini ekledi.

Dünya Bankası’nın tahmini, Dünya Bankası Grubu ve ortaklarının erken tepkileri konusunda bilgi sağlamak ve hükümetin Türkiye’deki toparlanma ve yeniden yapılanma planlarını desteklemek için hazırlanan yeni bir raporun parçası olarak geldi.

6 Şubat’ta meydana gelen 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremlerin ardından 7500’den fazla artçı şok ve iki deprem daha, 80 yılı aşkın bir süredir Türkiye’yi vuran türünün en büyüğü oldu.

Dünya Bankası’nın raporuna göre, konut binalarındaki doğrudan hasarlar, toplam hasarın yüzde 53’ünü veya 18 milyar dolarını oluşturuyor, hasarın yüzde 28’i veya 9.7 milyar doları konut dışı binalarda ve yüzde 19’u veya 6.4 milyar doları da altyapıyla ilgili.

Rapordaki hasar tahminleri, Türkiye ekonomisi için daha geniş ekonomik etki ve kayıpları veya doğrudan hasarlardan önemli ölçüde daha fazla olabilen ve daha derinlemesine bir değerlendirme gerektiren iyileştirme ve yeniden inşa etme maliyetlerini içermiyor.

Dünya Bankası Grubu Avrupa ve Orta Asya’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Anna Bjerde, “Kalbimiz bu felaketten dolayı büyük kayıp yaşayan ve acı çeken Türkiye ve Suriye halkıyla birlikte. Geniş çaplı yardım ve kurtarma çabalarına yardımcı olmak için küresel toplumun seferber olduğunu görmek yüreklendirici. Dünya Bankası, Türkiye’nin toparlanma çabalarını desteklemek için teknik uzmanlığını ve finansmanını derhal seferber etti.” dedi.

Dünya Bankası’nın ekonomik kayıp tahmininin depremden kaynaklanan toplam kayıpları 25 milyar doları aşan ve sigortalı kayıpların 5 milyar doları aşması öngörülen felaket modelleyicileri RMS tarafından halihazırda öne sürülen rakamdan önemli ölçüde daha yüksek olması dikkat çekti.