TARSİM’den deprem bölgesindeki sigortalılara 11 milyon liralık ödeme

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, bir televizyon programına depremin etkili olduğu Gaziantep’teki Yavuzeli’nden katıldı. Günal programda, TARSİM’in deprem bölgesine yönelik sürdürdüğü çalışmalar ve bu kapsamda üretici ile yetiştiricilere ödenen tazminatlar hakkında şu bilgileri verdi:

“Büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortaları branşlarında, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Malatya, Kilis ve Şanlıurfa’da 921 adet hasar dosyasının işlemleri tamamlanmış olup; üreticilere 5 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. Kümes hayvanları hayat sigortası branşında, Malatya’da 17 adet hasar dosyasının işlemleri tamamlanmış olup; üreticilere 4.4 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. Sera Sigortası branşında ise, Hatay ve Kahramanmaraş’taki 7 adet hasar dosyasının işlemleri tamamlanmış olup; 1.5 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. Bu şekilde sigortalılarımıza 948 dosya için 11 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirmiş olduk. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu hafta tamamlamayı planlıyoruz ve sigortalılarımıza 24 milyon TL daha hasar ödemesi gerçekleştirmeyi öngörüyoruz.

Depremin hemen akabinde, deprem bölgelerine ziyaret gerçekleştirdik. Sahada birebir gözlemlerde bulunduk. Bölge müdürlüğü çalışanlarımızla, eksperlerle ve üreticilerle görüştük. Bu süreçte, Şanlıurfa, Malatya ve Adana Bölge Müdürlüklerimiz, çalışmalarını herhangi bir aksama olmadan, kesintisiz bir şekilde sürdürdü. Hasar tespit çalışmalarına ve risk inceleme işlemlerine bizzat katılım sağlandı.

Deprem bölgesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan ve bitkisel ürün yetiştiriciliği yapılıyor. Bitkisel üretimde, tarım sigortası anlamında da kritik öneme sahip olan buğday, kayısı, pamuk, limon, narenciye ve mandalina öne çıkıyor. Bitkisel ürün sigortalarında Türkiye ortalaması %22 civarında. Deprem bölgesindeki sigortalılık durumuna baktığımızda, Osmaniye’de %29, Adıyaman’da %20 ve Adana’da %26 civarında olduğunu görüyoruz.

TARSİM olarak depremin ilk gününden itibaren hasar ihbarları almaya başladık ve ihbar adedimiz şu an itibarıyla 5 bini buldu. İhbarlarda ağırlıklı olarak, büyükbaş, küçükbaş, arıcılık ve özellikle Malatya’da kümes hayvanları branşları ile sera sigortası branşlarında ihbarlar aldık. İhbar alınan illerde sırasıyla, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adıyaman ve Şanlıurfa öne çıkıyor. Alınan hasar ihbarlarını takiben sahada hasar tespit çalışmalarına hızla başlandı. Bu çalışmalarda 97 eksper görev aldı. 4 Bin 409 adet dosyanın işlemi tamamlandı. 727 adet dosyanın işlemi de devam ediyor. Deprem kaynaklı olarak; 600 bin 683 adet büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvanda ve kovanda, 124 dekar alanda hasar meydana geldi.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortaları branşlarında, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Malatya, Kilis ve Şanlıurfa’da 921 adet hasar dosyasının işlemleri tamamlanmış olup; üreticilere 5 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. Kümes hayvanları hayat sigortası branşında, Malatya’da 17 adet hasar dosyasının işlemleri tamamlanmış olup; üreticilere 4.4 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. Sera Sigortası branşında ise, Hatay ve Kahramanmaraş’taki 7 adet hasar dosyasının işlemleri tamamlanmış olup; 1.5 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. Bu şekilde sigortalılarımıza 948 dosya için 11 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirmiş olduk. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu hafta tamamlamayı planlıyoruz ve sigortalılarımıza 24 milyon TL daha hasar ödemesi gerçekleştirmeyi öngörüyoruz.”