GFIA’dan dikkat çeken rapor: Emekli maaşları ve siber alanda trilyon dolarlık koruma açığı var…

Küresel Sigorta Dernekleri Federasyonu (GFIA) tarafından hazırlanan yeni bir rapor, şu anda dünyanın karşı karşıya olduğu en acil sigorta koruması boşluklarından bazılarını işaretledi ve bunları kapatmaya yardımcı olacak yolları araştırdı. GFIA Başkanı Susan Neely, “Dünyanın dört bir yanındaki sigortacılar, insanları ve işletmeleri karşılaştıkları risklerden korumaya ve bu riskler gerçekleştiğinde toparlanmaya yardımcı olmada hayati bir rol oynuyor.” dedi.

GFIA tarafından belirlenen en büyük yıllık küresel koruma açıkları arasında sıralama emekli maaşları için 1 trilyon dolar, siber için 900 milyar dolar, sağlık için 800 milyar dolar ve doğal afetler için 100 milyar dolar olarak belirlendi. Bunların en büyüğü olan emekli maaşlarını ele alan GFIA, demografik değişikliklerin küresel olarak emeklilik sistemleri üzerinde benzeri görülmemiş bir baskı oluşturduğunu ve emeklilikten sonra beklenen yaşam süresi ve sistemlere giren insan sayısı arttıkça daha fazla insanı taşımaları gerektirdiğini belirtiyor.

Dahası, doğum oranlarının düşmesi ve ödeme alan insanların sayısının artması nedeniyle iş gücünde daha az insan bu planlara fon akışını desteklediğinden, kamu emeklilik planları baskı altında.

Analistler, emekli maaşı ihtiyaçlarının mevcut fonlardan daha hızlı artmaya devam edeceğini göz önünde bulundurarak, özellikle azalan yatırım getirilerinin dünya çapında emeklilik planlarını vurması beklendiği için, açığın daha da artacağı konusunda uyarıyorlar.

Aradaki farkın boyutu nedeniyle GFIA, kamu ve özel sektör paydaşları arasında örneğin uygun düzenleyici koşulları ve vergi teşviklerini yenilikçi ve esnek ürünlerle dengeleyerek yakın işbirliğini öneriyor.

Bu arada siber sigorta arzının artması beklenmesine rağmen, GFIA, günümüzde sigortalı kayıpların küçük bir payı ve işletmeleri giderek daha savunmasız hale getiren dijitalleşmenin hızlı hızı nedeniyle siber koruma açığının yakında kapanmasının pek olası olmadığını düşünüyor.

Ayrıca, düzenleyici ortama ve kamu siber güvenlik altyapısına bağımlı oldukları için analistler, sigorta şirketlerinin siber koruma açığını tek başına kapatamayacaklarını, yani özel ve kamu paydaşlarının hızla büyüyen koruma açığını gidermek için yeniden işbirliği yapmaları gerektiğini öne sürüyor.

Burada GFIA, önlemeyi teşvik etmek ve desteklemek, bilinçlendirme kampanyaları yürütmek, olay raporlama çerçeveleri geliştirmek ve uyum önlemlerini teşvik etmek için kaldıraçları savunuyor.

Rapora gör, özel ve kamu paydaşlarının koruma açığını gidermek için kullanabilecekleri çeşitli potansiyel kaldıraçlar mevcut.

Bunlar ise şunları içeriyor: Önlemeyi teşvik etmek ve desteklemek; bilinçlendirme kampanyaları yürütmek; olay raporlama çerçevelerinin geliştirilmesi ve uyum önlemlerinin teşvik edilmesi.

“Sigortacılar hayati bir rol oynuyor”

GFIA Başkanı Susan Neely konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Dünyanın dört bir yanındaki sigortacılar, insanları ve işletmeleri karşılaştıkları risklerden korumaya ve bu riskler gerçekleştiğinde toparlanmaya yardımcı olmada hayati bir rol oynuyor. Bununla birlikte, bu raporun da vurguladığı gibi, bir dizi faktör, insanların yaşamları ve geçim kaynakları üzerinde derin etkileri olabilecek devasa ve büyüyen küresel koruma boşluklarına yol açmıştır. Sigortacılar bu boşlukları gidermek için adımlar atabilir ve atıyorlar. Bunlar, riskleri ve iddiaları değerlendirmek ve sigortayı insanlar ve işletmeler için daha erişilebilir hale getirmek için teknolojiyi kullanmayı içerir. Bununla birlikte, boşlukların kapatılması, risklerin yönetilebileceği ve azaltılabileceği ortamlar yaratmak için politika yapıcıların harekete geçmesini de gerektirecektir. Bu eylemler, risklerin sigortalanabilir ve sigorta korumasının karşılanabilir olmasına yardımcı olacaktır. Raporumuz, koruma boşluklarını azaltmak ve insanların ve işletmelerin başarılı ve başarılı olmak için ihtiyaç duydukları sigorta hizmetlerine erişmelerine yardımcı olmak için gereken adımları netleştiriyor.” dedi.