Sera gazı emisyonumuz yüzde 7,7 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de toplam sera gazı emisyonu 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 7,7 artış göstererek, 564,4 milyon ton karbondioksit (CO2) eşdeğeri oldu.

Bu dönemde toplam emisyonlarda karbondioksit eşdeğeri olarak en büyük payı yüzde 71,3 ile enerji kaynaklı emisyonlar alırken, bunu sırasıyla yüzde 13,3 ile endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı, yüzde 12,8 ile tarım ve yüzde 2,6 ile atık sektörü takip etti.

Kişi başı toplam sera gazı emisyonu 1990’da 4 ton karbondioksit eşdeğeri olurken, 2020’de 6,3 ton ve 2021’de 6,7 ton karbondioksit eşdeğeri olarak kayıtlara geçti. Buna göre 2021’de toplam sera gazı emisyonu bir önceki yıla göre yüzde 7,7 artarak 564,4 milyon ton karbondioksit eşdeğeri oldu.

Sera gazı nedir?

Sera Gazları çoğunlukla insanoğlunun aktiviteleri nedeni ile atmosfere salınan gazlardır. Sera gazları, insanoğlunun her türlü kaynak tüketen aktiviteleri sonucunda enerji veya kaynak tüketimi sırasında doğrudan veya dolaylı olarak ortaya çıkarlar.

Başlıca Sera Gazları, Karbon dioksit (CO2), Metan (CH4), Nitröz Oksit (N2O), Hidroflorür karbonlar (HFCs), Perfloro karbonlar (PFCs), Sülfürhekza florid (SF6) gibi atmosferde kızıl ötesi ışınları tutarak (adsorbe ederek)atmosferin ısınmasına neden olan gazlar yada bileşikleridir. Sera gazları atmosferde tuttukları ısı nedeni ile sıcaklığı artırırlar ve sera gazı etkisiyle küresel ısınma ve iklim değişikliğine yol açarlar.