Sigortacılar Küresel Risklerle Yüzleşiyor: Gelecek İki Yılda Bizi Neler Bekliyor?

Gelecek iki yılda dünya genelinde ticari branşın bireysel branştan iki kat daha hızlı büyüyeceği tahmin ediliyor. Pandemi döneminde öne çıkan sağlık branşında büyüme yavaşlayabilir. Hayat branşı da yeni dönemde büyümenin sınırlı kalabileceği alanlardan. Siber sigortalar ise yıllık %25’lik büyüme hızıyla en dikkat çeken sigorta branşı.

-Dr. Hasan Meral

Enflasyon, faiz, varlık fiyatları… Bu üç başlık 2022 boyunca küresel sigorta sektörünün gündeminden hiç düşmedi. Dünya genelinde sigortacılar, finansal istikrarsızlık başta olmak üzere artan riskler ve maliyetler gibi bir dizi problemle mücadele ettiler. Bunların sonucunda küresel sigorta pazarının 2022 yılında %0,2 küçüldüğü tahmin ediliyor. Peki, bu zorlu piyasa koşullarında yakın gelecekte sigortacıları neler bekliyor?

Uluslararası yatırım şirketi BlackRock, dünya genelinde 350 üst düzey sigorta yöneticisine önümüzdeki iki yılda sigorta piyasasını bekleyen tehditlerin neler olduğunu sormuş. Anket katılımcılarının %63’ü önümüzdeki dönemin en büyük riski olarak enflasyonu göstermiş. İkinci sırada ise yine enflasyona bağlı bir problem olan resesyon yer alıyor. Çok da şaşırtıcı olmayan bir sonuç bu. Çünkü enflasyon sigorta sektörünün hem varlıklarını hem de yükümlülüklerini etkiliyor.

Anketin detaylarını incelediğimizde, sigortacıların enflasyon artışına hazırlıksız yakalandığını ancak vakit kaybetmeden harekete geçtiğini anlıyoruz.

  • Katılımcıların %66’sı 2022 yılının en büyük ekonomik sürprizi olarak enflasyon artışını göstermiş.
  • Katılımcıların %79’u şirketlerinin yeni dönemde varlık yönetim stratejisinde değişikliğe gideceğini söylüyor. Bu anlamda öne çıkması beklenen araçlar ise türev ürünler ve hedge stratejileri.
  • Katılımcıların %92’si enflasyonun önümüzdeki yıl da önemli bir problem olmaya devam edeceğini düşünüyor.

Neyse ki haberlerin hepsi kötü değil. Swiss Re tarafından hazırlanan bir diğer rapora göre, 2023 ve 2024 yılları sigortacılar için küresel bir toparlanma dönemi olacak. Tahminler sektörün 2023 yılında reel olarak %1,8, 2024’te ise %2,8 büyüyeceğine işaret ediyor. Büyümenin motoru ise Çin öncülüğündeki gelişmekte olan pazarlar olacak.

2022 yılında negatife dönen hasar prim dengesinin, 2023 yılında sınırlı da olsa devam etmesi, 2024’te ise pozitife dönmesi bekleniyor. Yükselen faiz oranları sayesinde yeni dönemde yatırım gelirleri artacağından, sigorta şirketlerinin kârlılığı 2024 itibariyle pandemi öncesi seviyelere ulaşabilir.

Önümüzdeki dönemde;

  • Enflasyon,
  • Resesyon,
  • Doğal afet riskleri,
  • Kapasitenin daralması ve zorlayıcı rekabet koşulları öne çıkan tehditler.

Bu risklerin özellikle yangın, oto ve sağlık branşlarında önemli bir baskı unsuru olmaya devam etmesi bekleniyor.

Öne çıkan fırsatlar ise;

  • Yatırım gelirlerindeki artış,
  • Tüketicilerin risk hassasiyetinin artması,
  • Hükümetlerin sigorta sektörüne desteği,
  • Yeni ürün fırsatları olarak gösteriliyor.

Gelecek iki yılda ticari branşın bireysel branştan iki kat daha hızlı büyüyeceği tahmin ediliyor. Pandemi döneminde öne çıkan sağlık branşında büyüme yavaşlayabilir. Hayat branşı da yeni dönemde büyümenin sınırlı kalabileceği alanlardan. Siber sigortalar ise yıllık %25’lik büyüme hızıyla en dikkat çeken sigorta branşı. 2021 yılında prim üretimi 10 milyar dolar olan branşın, 2025 yılında 23 milyar dolarlık büyüklüğü ulaşması bekleniyor.

Swiss Re’nin tahminleri doğru çıkar mı, bugünden bilmek imkansız ancak makul gerekçelere dayandığını söyleyebiliriz. Öte yandan resmin bütünü olumlu gözükse de her pazarın kendi iç dinamikleriyle değerlendirilmesi gerekiyor. Türkiye özelinde baktığımızda yakın dönemde yaşadığımız büyük deprem felaketi sektörünün yaşadığı kârlılık problemini daha da derinleştirebilir. Benzer şekilde Rusya-Ukrayna savaşının derinleşmesi veya enerji krizinin tırmanması da bölge ülkelerinin performansını zayıflatabilir. Bundan sonrası, işi belirsizlikleri yönetmek olan sigorta sektörünün vereceği sınava bağlı.

Kaynaklar

Blackrock. 2022. Adapt and Thrive: Insurers Seek Opportunity in the Changing World. https://Www.Blackrock.Com/Institutions/En-Zz/Insights/Global-Insurance-Report-2022

Swiss Re. 2022. Economic Stress Reprices Risk: Global Economic and Insurance Market Outlook 2023/24. https://Www.Swissre.Com/Institute/Research/Sigma-Research/Sigma-2022-06.Html