Uğur Gülen’in kaleminden: Global reasürans sektöründe neler oluyor?

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Orman yangınları, seller, kuraklık gibi sonuçları yaşıyoruz. Son felaketin bir kez daha çok acı bir şekilde hatırlattığı gibi düzenli bir şekilde depremlerle sarsılan bir faylar ülkesiyiz. Bu bakımdan, reasüransa ihtiyacımız büyük.” dedi.
Uğur Gülen, linkedin hesabından yayınladığı “Global reasürans sektöründe neler oluyor?” başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi:

 

6 Şubat felaketinden sonra da tanık olduğumuz gibi sigorta sektöründe reasürans şirketlerinin çok önemli bir rolü var. Özellikle felaketin, hasarın boyutları büyüdükçe bu önem daha da artıyor. Geride bıraktığımız 2022 yılı, doğal felaketler açısından sigortacılar için zor bir yıl oldu. Önde gelen reasürans şirketlerinden Munich Re tarafından hazırlanan rapora göre[1], geçen yıl doğal felaketler dünya çapında yaklaşık 270 milyar ABD doları zarara yol açtı. Örnek vermek gerekirse ABD’deki Ian kasırgası tek başına 100 milyar ABD doları, Pakistan’daki seller ise tahmini olarak 15 milyar ABD doları kayba neden oldu. 2017-2021 arasında ortalama 97 milyar ABD doları düzeyinde olan sigorta kapsamındaki zarar geçen yıl 120 milyar ABD dolarına çıktı.

2023’ün de reasürans şirketleri için zor geçeceğini söyleyebiliriz; ilk çeyrek bunu gösterdi. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketi bu şirketleri hayli etkiledi. Henüz erken olmakla birlikte bazı rakamlar telaffuz edilmeye başlandı. Hannover Re’nin Kaza Hasar İcra Kurulu Üyesi Sven Althof verdiği bir demeçte Türkiye’deki depremlerin şirkete maliyetinin 200 milyon avro düzeyinde olacağını tahmin etti.[2] Aslında Munich Re ve Swiss Re’nin kayıpları daha yüksek olacak, çünkü onların DASK’ta üslendikleri risk payı daha büyük. Munich Re, “Önemli oranda bir belirsizlik olmasına rağmen maliyetin üç basamaklı milyon avro düzeyinin ortalarında gerçekleşmesini beklediğini” ifade etti.[3] Swiss Re ise herhangi bir açıklama yapmadı bu konuda. Önümüzdeki haftalarda bu maliyetlerin daha netleşmesini bekleyebiliriz.

Doğal felaketlerin ve yol açtıkları hasarın artması global düzeyde sigorta sektörünü, özellikle de reasürans şirketleriyle sigorta şirketleri arasındaki ilişkileri derinden etkiliyor. Bildiğiniz gibi, sigorta şirketlerinin hizmet sunabilmesi için onların da güvencesi olması, korunması gerekiyor. Bu işlevi de reasürans şirketleri yerine getiriyor. Bir başka deyişle sigorta şirketlerinin sigortacısı reasürans şirketleridir. Ama iklim değişikliğiyle birlikte artan ve yönetilmesi zorlaşan doğal felaket riskinin getirdiği mali yükler bu şirketleri zorluyor.

Peki, bu durumda reasürans şirketleri ne yapıyor?

Özellikle sabit kıymet ve sorumluluk pazarında kaynaklar daralıyor ve sigorta bağlantılı tahvillere (ILS – Insurance Linked Securities) yapılan yatırım azalıyor. Daralan kaynaklara bağlı olarak hizmetlerini sigorta şirketlerine daha yüksek fiyatlarla aktarıyorlar. Global şirketlerle yapılan tretelerin maliyeti yükseliyor, hatta mevcut tretelerde revizyonlar yapılıyor. Bazı sigorta şirketleri yüzde yüz koruma sağlayamıyorlar.

Dünyanın önde gelen reasürans şirketleri arasında yer alan AON tarafından hazırlanan “Reasürans Pazar Dinamikleri Ocak 2023” raporuna göre[4], 2022’nin ilk üç çeyreğinde global reasürans sermayesi 115 milyar ABD doları azalarak 560 milyar ABD doları düzeyine indi. Bu, %17 oranında bir azalma anlamına geliyor. Bu sermaye büyük ölçüde, faizlerin yükselmesiyle birlikte risksiz ve daha fazla gelir sağlayan Avrupa ve ABD’deki tahvillere gidiyor. Rapora göre, Ocak 2023 itibarı ile reasürans pazarında olumlu bir gelişme yok. Ama bu, umut olmadığı anlamına gelmiyor. Fiyatların ve talebin artması nedeni ile yıl içinde sektöre yeni reasürans sermayesi girişi bekleniyor.

Türkiye de iklim değişikliğinden etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Orman yangınları, seller, kuraklık gibi sonuçları yaşıyoruz. Son felaketin bir kez daha çok acı bir şekilde hatırlattığı gibi düzenli bir şekilde depremlerle sarsılan bir faylar ülkesiyiz. Bu bakımdan, reasüransa ihtiyacımız büyük. Son dönemde tüketiciye yönelik sigorta primlerindeki artışlarda enflasyonun ve döviz hareketlerinin payı büyük elbette, ama bu durumda global reasürans şirketlerinin fiyatlarını artırmasının da payı var.

Yine de zorluklar bizi yıldırmamalı. Sigortacılar olarak bizim işimiz müşterilerimize güvence sunmak, sürdürülebilir ve dayanıklı bir ekonominin çarklarının dönmesini sağlamak. Hizmetlerimizi aksatmamak ve onları erişilebilir bir şekilde müşterilerimize sunmakla yükümlüyüz.

Biz Aksigorta’da bunu yapıyoruz. Reasürans anlaşmalarımızı yaptık; ürün ve hizmetlerimize yüzde yüz güvence/koruma sağladık. Umarım, AON raporunda tahmin edildiği gibi yıl içinde reasürans piyasası biraz rahatlar ve sektörde bunu yapamayan şirketler de koruma elde ederler.

#reasürans #deprem #risk #sigorta

[1]https://www.munichre.com/en/company/media-relations/media-information-and-corporate-news/media-information/2023/natural-disaster-figures-2022.html

[2] https://www.artemis.bm/news/hannover-res-q1-cat-loss-budget-eroded-by-turkey-quake-and-nz-weather-althoff/

[3]https://www.munichre.com/en/company/media-relations/statements/2023/initial-assessment-of-the-turkey-syria-earthquakes.html

[4] https://www.aon.com/insights/reports/2023/reinsurance-market-dynamics