Insurtech’ler sigortacılığın sıçraması için fırsat

Fintek alanındaki en etkin küresel buluşmalardan biri olan İstanbul Fintech Week’te, iş dünyasından fikir önderleri iki gün boyunca yorum ve öngörülerini katılımcılarla paylaştı. Finansal teknolojilerin her boyutunun ele alındığı etkinliğe 20 ülkeden temsilci katıldı.  TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı ve SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu , “Şimdi Sigorta İnovasyonu” panelinin açılış konuşmaları yaparak sektörün gelecek dönüşümüne yönelik öngörülerini paylaştı.

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) ana destekçisi olduğu İstanbul Fintech Week, 13-14 Nisan tarihlerinde Fişekhane’de gerçekleştirilen organizasyonla yerle ve yabancı fikir önderlerini bir araya getirdi. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen İstanbul Fintech Week, 2 gün boyunca üç zirveye ve 50’nin üzerinde oturuma ev sahipliği yaptı.

TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı ve SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu “Şimdi Sigorta İnovasyonu” panelinin açılış konuşmalarını yaptı.

TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, sigorta sektöründe startup ve insurtech alanındaki gelişmelerin hızla ilerlediğini söyleyerek, Insurtech’ler ve sigorta şirketleri bu hızlı gelişim karşısında son derece çevik iş modellerini benimsemeliler. Insurtech’lerin çalışma modelleri bu hıza ayak uydurabilir görünmekte ancak başarıya ulaşmak sigorta şirketlerinin deneyimini rehber edinerek ve bu alanda derin işbirlikleri kurarak mümkün olabilecektir. Tüm bu değerlendirmeler ışığında sigorta sektörü ve Insurtech’lerin işbirliği fırsatlarını geliştirmeleri önem arz etmektedir. İnanıyorum ki bu işbirlikleriyle ülkemizde sigortacılığı geliştirecek, sigorta farkındalığını artıracak güçlü iş birlikleri ile geleceğin inşasında daha güçlü bir sigorta sektörü olarak yer alacağız” dedi.

Türk sigorta sektöründe yapay zeka yatırımlarının arttığından da söz eden Obalı, hasar tespitte hızlı çözümler sağlayan bu teknolojinin uzaktan sağlık ve BES’te robot danışmanlar konularında da etkili olduğunu belirtti.  Özgür Obalı bu başlıkların dünyadaki gelişmelerle tutarlı olduğunu da ifade etti. Obalı sözlerini şöyle tamamladı:

Dijital gelişme fırsatları

“Sigorta müşterisi çoklu seçenekten kendi ürününü seçmek istiyor. Dijital burada seçenek sunmak anlamında kullanılıyor ama satış genelde fiziksel aracılarda son buluyor. Sektörde gömülü sigorta ürünleri de gündemde. Yani farklı ürünlerin yanında ihtiyaca binaen sigorta poliçesi de satılıyor. Bunun yanı sıra, dünyada 2,8 trilyon dolarlık koruma açığı varsa bunun 1 trilyon dolayı siber risklerle ilgili. Bu alanlarda gelişme fırsatları daha belirgin.”

Daha sonra konuşan SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, “Dijital dönüşümü sadece konvansiyel süreçlerin dijitale taşınması ve kağıtsız ortamın tesisi olarak değil, kuşak değişiminin getirdiği yeni davranış kalıplarını ve teknolojik değişimin yıkıcı etkilerini dikkate alarak müşteriyi doğru zamanda doğru yerde, doğru ürünle kuşatan yeni iş modellerinin ve yenilikçi ürünlerin oluşturulması olarak görüyoruz. Ülkemizdeki düşük penetrasyon oranının artırılmasını önemli bir fırsat olarak değerlendiriyor ve bunu artırmak için destekliyoruz. Bu anlamda düzenleyici ve denetleyici kurum olarak regülasyon altyapısını dijital sigortacılığa uçtan uca uyumlaştırmak temel hedefimiz olup, dijital sigorta şirketi ve servis sigortacılığı tanımlarına mevzuatımızda yer vermeyi planlıyoruz” dedi.

Sigorta penetrasyonunda dijital beklenti

Eroğlu, dijitalleşmenin sektöre sunduğu fırsatlarla ilgili olarak şöyle konuştu: “Dijitalleşme sektörü büyütebilir ve sigorta penetrasyonundaki yüzde 1,5-2 bandının kırılmasına yol açabilir. Insurtech’ler sıçrama için fırsat yaratıyor. Biz startuplarla, belki de fütüristlerle birlikte çalışmalıyız. Otorite olarak dijital şirketlere altyapı sağlamaya hazırız. Dijitalleşen gençliği iş modellerimizi geliştirerek doğru önermelerle yakalamalıyız. Dağıtım kanallarını da dijitalleşmenin bir parçası olarak konumlandırmalıyız. Özel sektör çaba gösterirse biz sektörün önünü açmaya hazırız.”

İki konuşmacının ardından sigorta teknolojilerindeki son gelişmeler sektörün üst düzey yöneticilerinin katıldığı oturumda ele alındı. SEDDK’dan Dilek Sakallıoğlu, Anadolu Sigorta’dan Fatih Gören, Türkiye Sigorta’dan Bilal Türkmen,  Cigna Türkiye’den Burak Bayhan ve Omega Invest’ten Erdem Aydınlı sigortacılıktaki tetnolojik gelişmeleri bu oturumda ele aldılar.

Fintek sektörünün duayeni The Financer CEO’su Chris Skinner, açılış konuşmasında şunları söyledi: “2008 krizi ile birlikte finans ve bankacılık sektöründe kökten bir değişim başladı. Şu anda bildiğimiz bir dünyada yaşamıyoruz. Bu dünyada sınırlar yok. internet hükümetleri, ülkeleri sınırları tanımıyor. Büyüdüğümüz kavramları tanımıyor. Her şey üzerine tekrar düşünüyoruz daha farklı düşünme mecburiyetindeyiz. Nasıl değiştirebiliriz, nasıl farklı şeyler yapabiliriz. Pek çok şirket bulut ve mobil aplikasyonları kullanmaya çalışıyor. 2010’da fintek sektörün yüzde 3’ünü temsil ediyordu 2021’de yüzde 38’e ulaştı. Bu oran daha da artıyor. Her fintek startup şirketi belirli bir ihtiyaca yönelik hareket ediyor. Herkese hizmet etmiyorlar. Tam da bu noktada bankaların zafiyeti ortaya çıkıyor çünkü bankalar herkese her şeyi vermek istiyor ve eksiksiz olarak hizmet edemiyorlar. Bu yüzden fintekin bankaların yetişemediği noktalara girmesi gerekiyor. Örnek Stripe. Şu anda en çok değerlenen fintek, 95 milyar dolarlık bir değerlemesi var. Bu şu anda, 9 Commerzbank değerine denk geliyor. 10 yıl içinde bu değere ulaştı, geçen yıl 65 milyar dolara düştü. Nedeni herkesin dijitale yönelmesi, Ukrayna’daki durumdan oluşan belirsizlikler, ekonomik iklim ve şimdi ise her şeyin yerelleştiği bir dönemdeyiz. Fintek büyük düşüş yaşadı. Birçok şirketin sektörden çıktığını görüyoruz, güçlü şirketlerin daha çok satın almalar gerçekleştireceğini düşünüyoruz. İnanmakta olduğumuz ve inanıyor olduğumuz her şey sorgulanıyor. Dünya çok hızlı gelişiyor ve fintekler de para ile ilişkiyi nasıl çözebileceğimizi düşünüyor. Tüm bunlardan öte, en önemli şey ise çocuklarımızın geleceğine bakabilmekte yatıyor. Bundan sonra nasıl işe yarayabiliriz, iklim değişikliğini, hayvan türlerinin çeşitliliğini sürdürebilmek, parayı faydalı bir şekilde dönüştürebilmek için ne yapabiliriz diye düşünmeliyiz” dedi.

“Görünmez Finans” masaya yatırıldı

Digital Finance Summit’te uzman konuklar finansal ürünlerin tüm hizmetlerin içinde sunulabilen ürünlere dönüşümünü, ödemeler 2.0’ı, sigortacılıkta yapay zekayı, “sadece dijital” bankacılığı ve daha birçok konuyu masaya yatırdı.  FINTR Yönetim Kurulu Başkanı ve KOOP Ventures Kurucu Ortağı Demet Zübeyiroğlu’nun moderatör olarak yer aldığı ‘Bankacılığın, Hizmet Olarak Finansa Dönüşmesi’ başlıklı panelde Yapı Kredi Stratejik İş Geliştirme ve inovasyon Direktörü Itır Aydoğan, Odeabank Dijital Bankacılık Direktörü Murat Bitirici, Türkiye İş Bankası Dijital Bankacılık Direktörü Emre Ölçer yer aldı.  “Yalnızca dijital bankacılık mümkün mü?” paneli ise KOOP Kurucu Ortağı Mustafa Baltacı moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelde,  KPMG Türkiye Fintek ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk ile The Fintech Times Ekonomik Kalkınma Danışmanı Richie Santosdiaz konuştu.

“Ödeme 2.0: Gelecek ne getirecek?” panelinde ise Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Hüsnü Avşar Gürdal, United Payment Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın, Garanti BBVA Ödeme Sistemleri CEO’su Murat Çağrı Süzer, geleceğin ödeme sistemlerine ilişkin çarpıcı yorumlarda bulundu.

Finansın kraliçeleri sahneye çıktı

Etkinlikte ayrıca finans ekosistemine yön veren kadın girişimciler ve liderlerin başarı hikayeleri de anlatıldı. Women in Fintech Summit başlığı altında gerçekleştirilen oturumlarda, Unconventional Ventures Kurucusu Theodora Lau, Stratyfy COO’su Deniz Johnson, Meral Eredenk Kurdaş  ve Odgers Berndston Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar gibi isimler yer aldı. Panelde sektörde kadın yönetici sayısını artırmaya yönelik atılması gereken adımlar, kadın liderlerin yaşadıkları deneyimler ve sektörün güçlü kadınlarına ilham verecek tavsiyeler de katılımcılarla paylaşıldı.

“Dijital Finansın Öncüleri” ödüllerini aldı

Öte yandan, KPMG ve FINTR işbirliğiyle gerçekleştirilen “Dijital Finansın Öncüleri” programı kapsamında finans teknolojileri alanında yenilikçi projeler geliştiren bankalara ve globalleşmeye en açık girişimlere ödülleri verildi. The Pioneer Bank (Öncü Banka) Türkiye İş Bankası olurken, The Visionary Bank (Vizyoner Banka) ödülü Yapı Kredi Bankası’na verildi. The Collaborative Bank (İşbirliğine En Açık Banka) Fibabanka, The Global Fintech (Küresel Fintek) United Payment, The Emerging Fintech (Büyüyen Fintek) Fimple, The Innovative Fintech (Yenilikçi Fintech) Agrio ve Financial Inclusion (Finansal kapsayıcılık) ödülü de Papara’nın oldu.