TSB Başkanı Genel Kurulda konuştu: Güçlü ekonomi güçlü sigortacılıkla mümkün

Türkiye Sigorta Birliği Genel Kurulu bugün (25.04.2023) online olarak gerçekleştiriliyor. Genel Kurulda konuşan Birlik Başkanı Atilla Benli, 2022 yılını değerlendirerek 2023 ile ilgili hedef ve öngörülerini paylaştı. Birlik Başkanının konuşmasını aşağıda aktarıyoruz:

Ülkemiz 6 Şubat tarihinde “asrın felaketi” dediğimiz, daha önce görülmemiş bir depremi yaşadı. Binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken, çok sayıda yaralımız var. Buradan bir kez daha depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Bu felaket bize pek çok şey öğretti. Bunlardan biri de sigortanın önemi oldu. Sigortanın ve “Sigorta kıymet bilmektir” yaklaşımının ne denli değerli olduğunu bir kez daha üzülerek tecrübe

Bir kez daha gördük ki, alınan tüm tedbirlere rağmen önüne geçilemeyen maddi zararların giderilmesi ve hayatın normal akışına hızlıca geri dönebilmesi için sigorta en önemli araç.

Sağlığımız, doğamız, toprağımız, şehirlerimiz, çocuklarımız, evlerimiz, arabalarımız ve birikimlerimiz… Hepsi sigorta ile değerli… Bu yüzden, sigorta farkındalığının artırılması hepimizin en önemli sorumluluğu.

Hayatın devamlılığı için en güçlü güvence olan sigorta, koyduğumuz sektörel büyüme hedeflerinin ötesinde bir anlam taşıyor. Sigorta sektörü olarak bizler de hedefe varmaktan çok, oraya ulaşırken yaptığımız yolculuğa odaklanıyoruz. Yaşadığımız felaket de bunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Bu bağlamda sizlere, Sektörümüze ilişkin güncel bilgilerin yanı sıra Deprem Sonrasında Aldığımız Aksiyonlar, 2022 yılında Yaşadığımız Gelişmeler ile 2023 Yılı Başlıklarımızı ve Stratejik Önceliklerimizi anlatmak istiyorum.

Sektöre İlişkin Genel Bilgiler
  • Pandemi sonrası uygulamaya alınan üretim ve tasarruf odaklı dayalı büyüme modeli sektörümüzün de büyümesine önemli katkılar sağladı ve sektörümüz güçlü bir büyüme trendi yakaladı.
  • Büyümeyi odağına alarak çalışmalarını sürdüren sektörümüz, her sene yeni üyeleriyle büyümeye devam ediyor.
  • Son 3 yılda toplam 11 şirketimiz aramıza katıldı; sektör olarak 46’sı hayat dışı, 6’sı hayat, 15’i hayat emeklilik ve 4’ü reasürans olmak üzere toplam 71 şirketle hizmet veriyoruz.
  • Az önce de bahsettiğim üzere; Birliğimiz büyümeyi odağına alarak hedeflerini gerçekleştirmeye devam ediyor ve sigortalılık oranını yukarı taşımak üzere çalışmalarını sürdürüyor.
  • 2013-2022 yılları arasında sektörümüzün bileşik yıllık büyüme oranı %29 olarak gerçekleşti.
  • Öte yandan prim üretiminde ise 235 milyar TL’ye yükselerek büyük bir başarıya imza attık.
  • Devletimizin son dönemde önemli reformlar gerçekleştirdiği BES ve OKS’de de 2013-2022 yılları arasındaki bileşik yıllık büyüme oranı %37 oldu. Fon büyüklüğümüz de 433 milyar TL’ye yükseldi.
İstihdam
  • Hepsi birbirinden değerli şirketlerimizle, paydaşlarımızla, destek sağlayıcılarımızla kocaman bir aile olduğumuzu her fırsatta dile getiriyorum.
  • Biz, Türkiye ekonomisin büyümesi için var gücümüzle çalışırken istihdama da büyük bir katkı sağlıyoruz. Geçen seneye göre sektörümüzün çalışan sayısı %9,1 artarak 23 Bine yaklaştı.
  • Başta düzenleyici-denetleyici kurumumuz SEDDK ve Birliğimiz olmak üzere sektördeki tüm paydaşlarımızla sigortacılığı güçlü yarınlara taşımak için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.
Sektöre İlişkin Genel Bilgiler: Ödenen Tazminat
  • Bildiğiniz gibi, sigorta sektörümüz ‘kara gün’ dostu olma işleviyle sigortalılarımızın ve devletimizin her zaman yanında yer alıyor.
  • Sektörümüzün 2022 yılında ödediği tazminat miktarı geçen yıla göre %85 artarak Toplam 87,6 Milyar TL’ye yükseldi.
Sektöre İlişkin Genel Bilgiler
  • Düzenleyici kurumumuz SEDDK’nın özverili çalışmaları, devletimizin teşvikleri ve sektörümüzün kesintisiz süren çalışmaları sonucunda 2022 yılı sonunda aktiflerimiz bir önceki yıla göre yüzde 82 artışla 781 milyar liraya ulaştı. Aynı dönemde prim üretimimiz de yüzde 123 artış gösterdi. Mart 2023 itibarıyla ise BES ve OKS’de toplam Fon tutarı 451 Milyar liraya ulaştı, katılımcı sayısı 14,8 milyona dayandı. Sigorta aracılarına ödediğimiz komisyon da geçen yıla göre yüzde 111 artışla 28,7 milyar liraya yaklaştı.
Sektöre İlişkin Genel Bilgiler: Ekonomiye Sağlanan Fon
  • Ekonomimizin itici güçlerinden biri olarak sektörümüz 644 milyar TL fon yaratabilme kapasitesine sahip. Bu fonlar; Türkiye’mizin uzun vadeli finansman ihtiyacına katkı sağlıyor. Fonlarımızın önemli bölümü de tahvil ve bono piyasasında değerlendiriliyor.
Deprem Sonrası Alınan Aksiyonlar: Sektörün Yaptığı Yardımlar
  • Yaşadığımız deprem felaketinin yol açtığı bu zorlu süreçte de ilk günden itibaren, tüm paydaşlarımızla beraber afetzedelerimizin yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz.
  • Sigorta sektörümüz afet yönetimi içinde çok merkezi bir noktada konumlandı. Önemli sorumluluklar üstlendi. Tüm paydaşlarımızla birlikte, imkânlarımızı seferber ederek depremzede vatandaşlarımızın yanında yer aldık. Bu kapsamda, 13,3 Milyar TL Nakdi Yardımın yanı sıra kıyafet, hijyen malzemesi, sahra mutfak, ambulans ve gıda yardımını afetzede kardeşlerimize ulaştırdık.
  • Bununla birlikte hasar süreçlerinin koordinasyonu için çalışmalar yürüttük. Kamu kurumlarıyla bilgi paylaşımını hızlandırarak sektörden gelen talepleri ilgili kurumlara aktardık. Böylece sigortalıların tazminata en hızlı biçimde ulaşması için çok önemli adımlar attık.
Deprem Sonrası Alınan Aksiyonlar: Acentelere Yardımlar
  • Öte yandan depremin sektörümüzün emek verenlerini de afetzede hâline getirdiğini unutmadık. Felaketin ilk gününden itibaren sigorta sektörü çalışanlarının sorunlarını ve eksiklerini gidermek için çalışmalara başladık. Şirketlerimizin aldığı inisiyatiflerle depremden etkilenen acentelerimiz için finansal, lojistik ve operasyonel destek sağladık.
  • Sektörümüzü, dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki sigortacılıkla karşılaştırırsak hiçbir eksiğimiz olmadığını; hatta nitelik, hazırlık ve insan kaynağı olarak daha iyi bir konumda olduğumuzu görüyoruz.
  • Sigortalı tüm varlıkları deprem öncesindeki hâline getirecek teminat gücüne sahibiz. Yeter ki millet olarak, özel sektör olarak devletimizle yan yana duralım. Birliğimiz ve dayanışma ruhumuzla bu zor günleri aşacak, Daha güçlü bir geleceği hep birlikte inşa edeceğiz.
2022 Sektördeki Gelişmeler
  • 2022 yılında sektörümüzde yaşanan gelişmeleri kısaca özetlemek
  • Bildiğiniz gibi SEDDK tarafından Trafik Sigortasında yaşanan sorunların çözülmesi amacıyla yeni yol haritası açıklandı. SEDDK önderliğinde yürütülen Vizyon Belgesi çalışmalarında Basamak Revizyonu, Kişi Temelli Poliçe Tanzim Sistemi, Birleşik Kasko-Trafik Ürünü gibi önemli konularda çalışmalar yapıldı.
  • Bununla birlikte Mart ayında Sigortacılık Kanunu’nda yapılan değişiklikle sigorta şirketlerimize hasarlı araçların onarımında eşdeğer yedek parça ve yeniden kullanılabilir parçaların kullanımına izin verildi.
  • Öte yandan Sigorta Şirketlerince Trafik Poliçesi Kesilmesinden İmtina Edilmesine Yönelik Genelge’nin yürürlüğe girmesinin yanı sıra yıl içerisinde tavan primlerde yapılan artışlar, ödeme sistemlerine ilişkin düzenleme ve SBM Değer Kaybı Eksper Atama Modülünün devreye alınması gibi birçok uygulama hayata geçirildi.
2022 Sektördeki Gelişmeler: Hayat Dışı
  • E-Nabız entegrasyonu devreye alınarak sağlık sigortası şirketlerinin e-nabız bilgilerine erişimi sağlandı.
  • Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz nedeniyle teminat bulunamayan risklere Özel Risk Yönetim Merkezi tarafından teminat sağlanmasına yönelik çalışmalar yürütüldü.
  • Sigorta şirketlerince düzenlenen kefalet senetlerinin teminat olarak kabul edilmesine imkân sağlandı; pencere usulü çalışan katılım şirketlerinin dönüşümü 2022 yılı içinde tamamlandı. Rücu protokolü kapsamında SBM tarafından yapılan yazılım geliştirmeleri ise devam ediyor.
  • Ayrıca rücu ve sovtaj işlemlerinin vergilendirilmesi, sermaye yeterliliği ve teknik karşılıklar, kredi bağlantılı sigortalar ve uzaktan sağlık hizmetlerinin sunumu gibi alanlarda düzenlemeler yapıldı.
2022 Sektördeki Gelişmeler: BES
  • Yeni ekonomi modelimizin en önemli sac ayaklarından birini ekonominin tasarruf bazının güçlendirilmesi oluşturuyor. Bu kapsamda devletimizin, dünyada örneği olmayan destekleri ile bireysel emeklilik sistemimiz tasarrufun merkezi haline geldi.
  • Devlet katkısının %30’a çıkartılması, 45 yaş üzeri çalışanların OKS’ye dahil edilmesi, yıllara sari devlet katkısı uygulaması, hediye BES ve BES’e özgü yatırım danışmanlığı gibi teşvik ve destekler Bireysel Emeklilik Sistemimizin gelişmesi için önemli katkılar sağladı. Ayrıca kısmi çekiş ve teminat hakkına yönelik 2022 yılında yapılan yasal düzenlemeleri takiben Mart ayında yönetmelik değişikliği yapıldı. Bu düzenlemenin de geçen yıl yapılan diğer düzenlemelerle birlikte BES sisteminin güçlenmesine katkı sunmasını bekliyoruz.
2023 Gündemi: Oto Sigortaları ve Hasar
  • Kısa süre önce trafik branşında yaşanan gelişmeyle birlikte Basamak Tarife Sistemine 0. ve 8. basamaklar eklendi. 2021-2023 Trafik Güvenliği Eylem Planı kapsamında kamu kurumlarıyla ortak çalışmalar yürütüldü.
  • Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası kapsamı dışında kalan araç grupları için teminatın 2 kat olarak uygulanmasına son verilmesine yönelik Birliğimiz görüşü SEDDK ile paylaşıldı. Eksper ücret tarifesi revizyonu önerisine ilişkin çalışmalarımızı tamamlayarak SEDDK’ya sunduk.
  • Tahkim Komisyonu tarafından verilen karar ile yeniden belirlenen kusur oranının şirketlerle web servis üzerinden entegrasyonuna ilişkin çalışmalarımız sürüyor.
  • Anayasa Mahkemesi tarafından, Karayolu Trafik Kanunu’nun iptal edilen maddelerinin sektöre etkisinin analiz edilmesi amacıyla çalışmalar yürüttük. Ayrıca konunun hukuki boyutunun değerlendirilmesi amacıyla çalışma grubu oluşturduk.
2023 Gündemi: Hukuk-KVKK-MASAK
  • Genel Şart Revizyonu Projesi kapsamında isteğe bağlı sigorta sözleşmelerinde kullanılan 9 ana branştaki toplam 36 Genel Şarta ilişkin çalışmalar yürütüyoruz. Proje kapsamında 2022 yılı itibariyle Hayat Sigortası Genel Şartları ve Ticari Alacak (Kredi) Sigortası Genel Şartları çalışması tamamlanarak yürürlüğe girdi.
  • Ayrıca Kişisel Verilerin Korunması Kanununa ilişkin çalışmaların yanı sıra acentelere yönelik MASAK mevzuatı eğitiminin SEGEM aracılığı ile verilmesi ve MASAK mevzuatına ilişkin basitleştirici düzenlemelerin yapılmasına yönelik taleplerimizi ilgili kurumlarımıza ilettik.
Stratejik Öncelikler
  • Birliğimizin amaçları doğrultusunda trafik sigortası, konut ve iş yeri sigortaları, sağlık sigortaları, bireysel emeklilik sistemi, finansal sigortalar ve dağıtım kanallarına ilişkin 2023 yılı için önceliklerimizi belirledik.
  • Trafik sigortaları Doğrudan Tazmin Sistemi kapsamında, örnek ülke uygulamalarını yeniden inceleyerek değerlendirmelerimizi SEDDK ile paylaştık. Söz konusu iyi uygulama örneklerinin trafik sigortasındaki tavan tarife sistemi ve Riskli Sigortalılar Havuzu uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte sektöre büyük fayda sağlayacağını değerlendiriyoruz.
  • Trafik Vizyon Belgesi kapsamında kişi temelli poliçe sistemine yönelik olarak Türkiye için oluşturulacak model çalışmalarını yaptık. Birleşik zorunlu trafik ve kasko ürününe yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Eş değer parça ve servis belgelendirme konusunda ihtiyaç duyulan mevzuat düzenlemelerine ilişkin görüşlerimizi SEDDK ile paylaştık. Sigortasız araçların otomatik tespitine ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü ile 2021-2023 Trafik Güvenliği Eylem Planı çerçevesinde çalışmalar devam ediyor. Ayrıca motorlu bisikletlerin sigortalanmasına ilişkin görüşlerimizi de SEDDK’ya sunduk.

Konut ve İş yeri Sigortaları için zorunlu deprem sigortası kapsamının genişletilmesi, yaşanan deprem felaketi sonrasında bütüncül bir yaklaşımla çözüm önerilerinin oluşturulmasına yönelik faaliyetlere başlandı, İhtiyari deprem sigortası tarifesindeki tutarların güncellenmesi ve depremde ortaya çıkan birim metrekare tutarlarındaki sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaları planlıyoruz.

Özel Sağlık Sigortalarıyla ilgili olarak gerek ÖSS gerekse TSS poliçeleri için kamu tarafından teşvik sağlanmasıyla ilgili faaliyetler sürüyor.

BES ile ilgili olarak da tamamlayıcı emeklilik sigortasının hayata geçirilmesi, OKS’nin revizyonu, Kısa-Orta Vadeli BES ve dijitalleşme ile ilgili çalışmalarımızı ilgili kurumlarımızla paylaştık.

Finansal Sigortalar branşında kefalet, bina tamamlama ve ticari alacak sigortalarıyla ilgili olarak; başta banka teminat mektubunun teminat olarak kullanıldığı her alanda Kefalet Sigortasının teminat olarak kabul edilmesi ihtiyacı olmak üzere, vergi ve harçlarda muafiyet taleplerimiz ve süresiz şartsız kefalet senetleriyle ilgili çalışmalarımız sürüyor.

  • Sigorta sektörünü profesyonelleştirmek adına yetkin satıcı modelinin getirilmesi konusunda TOBB tarafından acentelere yönelik segmentasyon projesi başlatıldı.
  • Son olarak değişen ve gelişen müşteri taleplerine daha iyi çözümler sunulması için Yeni Nesil Acente Eğitimleri Birliğimizin eğitim kurumu Türkiye Sigorta Enstitüsü Vakfı ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tarafından verilmeye başlandı.
  • 2022 yılı, sigorta sektörünün büyüme ve karlılığını etkileyen küresel durgunluk tehdidi, yüksek enflasyon, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan riskler ve devam eden Covid-19 endişeleri gibi bir dizi makroekonomik ve jeopolitik zorlukla karşı karşıya kaldığımız bir yıldı. Bununla birlikte 2022 yılı nitelikli yönetimlerden oluşan şirketlerimiz sayesinde tüm bu zorlukların üstesinden gelindiği ve sigortacılık adına pek çok başarının elde edildiği bir yıl
  • Trafik branşında yaşanan gelişmeler de şirketlerimizin bilançoları üzerinde olumsuz etki yarattı. Bu konuda SEDDK’nın açıkladığı vizyon belgesinin bu branşta sektörümüzün yaşadığı sorunlara kalıcı çözümler getireceğine inanıyoruz.
  • Öte yandan bu yılın başında yaşanan deprem felaketi de sigorta sektörümüzün ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösterdi. Bizler her zaman olduğu gibi aktif, dinamik ve çözüm üreten bir sektör olduğumuzu kanıtladık.
  • Bu kapsamda sektörümüzün sürdürülebilir ekonomiye katkısının devam edebilmesi ve deprem ve doğal afetler gibi risklere karşı daha güçlü olabilmesi için sermaye yeterliliğine ilişkin düzenlemelerin hayata geçirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü hep dile getirdiğimiz gibi güçlü ekonomi güçlü bir sigortacılıkla mümkündür.
  • Türk Sigorta sektörünün çatı kuruluşu olarak başta SEDDK olmak üzere tüm paydaşlarımızla iş birliği yaparak güçlü yarınlar için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ülkemizin yatırımlarına, vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin yarınlarına sağladığımız güvencelerle sürdürülebilir bir ekonomik büyüme ve finansal istikrar için çalışıyoruz.
  • Bir yandan ülkemizin ‘dünyanın en büyük 10 ekonomisi’ arasına girme hedefine destekte bulunurken, ekonomimize doğrudan ve dolaylı katkılarımızla geleceğin güçlü ve büyük Türkiye vizyonuna, Türkiye Yüzyılı’na büyük bir gayretle hizmet ediyoruz. Birliğimizin, Cumhuriyetimizin yılında sektörümüz ve ülkemiz için önemli kazanımlara vesile olacağına yürekten inanıyorum.
  • Bu vesileyle Mali Genel Kurul’umuzun sektörümüze hayırlı olmasını diliyor, değerli katılımlarınız için hepinize yürekten teşekkür ediyorum.