PERILS, Maraş depremlerinin sigortalı hasar tahminini 4,4 milyar dolara yükseltti

Afet kaybı veri toplayıcı PERILS AG, Türkiye’de Şubat ayındaki Kahramanmaraş depremlerinin sigorta sektörü zararları tahminini 86,4 milyar TL’ye (4,4 milyar ABD Doları) yükseltti.

Güncellenen rakam, PERILS’in olaydan altı hafta sonra Mart ayında açıklanan 65,4 milyar YTL’lik (3,5 milyar ABD Doları) ilk sigortalı hasar tahmininde önemli bir artışı temsil ediyor. Son tahmin hala Şubat ayında CoreLogic ve RMS tarafından önerilen 5 milyar dolarlık aralığın biraz altında. Ancak sigortalı zararlara ilişkin herhangi bir tahmin, Dünya Bankası’nın bölgeye koyduğu 34 milyar dolar olan ekonomik maliyetler için nihai faturanın oldukça altında kalıyor. Bu arada PERILS, resmi hükümet rakamlarının doğrudan fiziksel hasarın maliyetini 1,6 trilyon TL (82 milyar ABD doları) ve dolaylı ekonomik maliyeti 350 milyar TL (18 milyar ABD doları) olarak gösterdiğini bildirdi.

Ek olarak, Zürih merkezli bağımsız kuruluş, son tahmininin Suriye’den kaynaklanan kayıpları içermediğini, yalnızca Türkiye’de mülk iş kolundan kaynaklanan kayıplar dahil olduğunu belirtti. Suriye’deki ekonomik kaybın şu anda Birleşmiş Milletler tarafından 15 milyar ABD doları olduğu tahmin ediliyor.

PERILS CEO’su Luzi Hitz, “İkinci kayıp raporumuz, büyük değer konsantrasyonlarına sahip yüksek nüfuslu bölgelerin olaydan ciddi şekilde etkilendiği Kahramanmaraş Deprem Dizisinin muazzam ölçeğine dair bazı göstergeler veriyor. Bu büyüklükteki bir kaybın üstesinden gelmek büyük bir girişim, ancak 24 Nisan’da Türkiye’de etkilenen illerde okulların yeniden açılmasıyla bazı ilk iyileşme filizleri görülüyor.” dedi.

Hitz şöyle devam etti: “Sigorta ve reasürans, bir deprem olayından sonra restorasyon çabalarında merkezi bir rol oynayabilir. Bununla birlikte, sürdürülebilir kapasite sağlamak için riskin doğru bir şekilde anlaşılması ve doğru ve etkili bir şekilde değerlendirilebilmesi kritik önem taşıyor. Türkiye ve diğer birçok bölge için sektör kayıp ve maruz kalma verilerimizi sağlayarak, bu artan risk anlayışına katkıda bulunmayı ve böylece doğal afet riski için sigorta ve reasüransın artan kullanılabilirliğini desteklemeyi umuyoruz.”