Balkır Demirkan’ın kaleminden: Yine yeni yeniden Baremo…

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreter Yardımcısı ve TSEV’de sigortacılık üzerine dersler veren Balkır Demirkan, linkedin hesabında sigorta sektörünün önündeki en önemli konuların başında gelen Sigorta Tazminat Çatısı üzerine dünya genelinde önemli bir gösterge olan zararların değerlendirilmesine ilişkin Baremo kurallarını anlattığı önemli bir yazı kaleme aldı.

 

Balkır Demirkan’ın yazısı şöyle:

Yine yeni yeniden Baremo… Önümüzdeki Haziranda sosyal medyada paylaşılan rakamlara bakılır ise yüzde  40 ve üzeri bir asgari ücret zammı gündemimizde olabilir.

Tüm bu gelişmeler, sigorta tazminat çerçevesinin bir üst çatı kanunun ile belirlenmesi konusunu yeniden gündeme taşımakta. Bu açıdan İspanyol Baremo örneği önemli bir örnektir. Zira aynı zorluklardan sonra yasa çıkartmışlar..

Ekli döküman Sn.Álvaro Viso Fraga nın bir akademik çalışmasının, onun izni ve oluru ile yaptığım serbest çevirisidir. Bir çok başlıkta İspanyol Araç Sorumluluk konularının iyi bir özetidir.

Baremo nedir ?

Zararların değerlendirilmesine ilişkin ilgili İspanyol düzenlemeleri, 2004 tarihli ve 2015 tarihli Kanunlar’dır (01/01/2016’dan beri yürürlüktedir) ve karayolu trafik kazalarından kaynaklanan taleplerde genel zararların yol eşdeğerinin değerlemesi için bir hesaplama planı belirlemiştir. Bu şema genellikle “Baremo” olarak bilinir (yani Fransızca “baréme” = ölçekten gelmektedir.)

Mahkemelerin “genel zararların” değerlendirilmesinde Baremo’yu kullanması, özellikle karayolu trafik kazalarından kaynaklanan taleplere yöneliktir ve bu nedenle tüm karayolu trafik kazası konuları için zorunlu bir uygulamadır. Baremo ayrıca genellikle kişisel yaralanmaya neden olan diğer tüm hasar türleri için bir kılavuz olarak da kullanılır.

Baremo kuralları, Ölüm, Semptomları olan gün sayısı ve kalıcı semptomların ciddiyeti ile ilgili olarak öngörülen tazminat seviyelerini sağlar. Söz konusu tazminat seviyeleri, İspanyol emeklilik sistemine bağlı olarak her yıl artmaktadır.

Ayrıca bir üst gözden geçirme kurulu da belirlenerek, uygulamaların yeniden koşullara uygun hale getirilmesi sürekli ve düzenli bir hale de getirilmiştir.

Yazıya ulaşmak için: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7062683967774146560/