Uğur Gülen’in kaleminden: Net sıfır karbon ekonomisi için sigorta sektörü ne yapabilir?

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Türkiye sigorta sektörü olarak gerek kendi faaliyetlerimizde gerekse de ülkemiz ekonomisinde net sıfır karbon salımı düzeyine ulaşmak için neler yapabileceğimiz konusuna odaklanmamız gerekiyor.” dedi.
Uğur Gülen, linkedin hesabından yayınladığı “Net sıfır karbon ekonomisi için sigorta sektörü ne yapabilir?” başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi:

 

 

Net sıfır karbon ekonomisi için sigorta sektörü ne yapabilir?

Karbon salımını kontrol altına almak ve bu alanda hedef olan net sıfır karbon ekonomisine ulaşmak iklim değişikliğiyle mücadelede hayati öneme sahip. İnsanlığın geleceğini güvence altına alacak bu hedefe ulaşmakta global sigorta sektörünün de oynayacak bir rolü bulunuyor. Peki sektör, poliçe sahiplerine varlıklarını ve faaliyetlerini karbondan arındırma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Onları bu yönde nasıl teşvik edebilir? Sektörün kendisi nasıl değişebilir? Net sıfır iş modellerini, teknolojilerini ve yaşam tarzını etkinleştirmek için sigortalama süreçlerinde hangi yeniliklere ihtiyaç var?

Global danışmanlık firması Deloitte’un, Cambridge Üniversitesi Sürdürülebilirlik Liderlik Enstitüsü bünyesindeki ClimateWise platformu ve bu alanda veri toplayan bir oluşum olan IcebreakerOne ile hazırladığı bir çalışma bu sorulara yanıt vermeye çalışıyor.[1]

Çalışmaya göre, net sıfır ekonomi için sigorta sektörünün odaklanması gereken öncelikler arasında düşük karbonlu seçenekleri teşvik etmek, verimli ve esnek poliçelerle iklim krizini engelleyebilecek uygulamaları hayata geçirmek, çevresel olarak sürdürülebilir hizmetleri devreye almak, risk transfer çözümleriyle yeşil çözümlere doğru sermaye akışını sağlamak yer alıyor. Aynı zamanda, sektörün öncelikleri arasında karbon yoğun varlıkların sürdürülebilir şekilde hizmetten çıkarılmasını desteklemek, müşteriler için iklim krizinin etkilerini azaltmaya yönelik risk danışmanlığı hizmetleri geliştirmek ve bu konudaki yasal yükümlülükleri artırmak için çözümler geliştirmek de bulunuyor.

Raporda bu öncelikleri hayata geçirmek için yedi aksiyon çağrısı yapılıyor. Bu aksiyonlar şöyle sıralanıyor: Risk transfer sermayesini ölçeklendirmeye yönelik karma finans yaklaşımlarını kolaylaştırın; bunun için geçiş dönemi koruma ihtiyaçları ve özel-kamu ortaklık fırsatları konusunda hükümetle ilişki kurun. Sigorta faaliyetlerinde mühendislik yaklaşımını geliştirme becerisi kazanmak için teknoloji geliştiricileriyle yakın ilişkiler kurun. Net sıfıra ulaşmak için sigorta değer zinciri boyunca koordinasyon sağlayın. İnovasyonu teşvik eden ve iş modellerinin durağanlaşmasını önleyen bir iş kültürünü teşvik edin. En iyi uygulamalar konusunda tavsiyede bulunabilecek paydaşları bir araya getirerek mevcut iklim verilerinin yapılandırılmasını ve temel iklim modellerinin geliştirilmesini sağlayın. Müşteri ihtiyaçlarına uygun ürünler, inovatif sigorta teklifleri geliştirin; müşterilerin kullanıma göre fiyatlandırma veya parametrik sigortalar gibi ürünlerle nasıl fayda sağlayacakları konusunda farkındalık kazanmasını sağlayın. Sunduğunuz sigorta çözümlerini sektörün ticari ve iklim hedefleriyle uyumlu hale getirin.

Sektörün faaliyetlerine global düzeyde baktığımızda, kendi faaliyetlerinde net sıfıra ulaşma yönünde önemli adımlar atıldığını görüyoruz. Bunların en yenisi ocak ayında gerçekleşti. Birleşmiş Milletler çatısı altında oluşturulan ve dünyanın önde gelen sigorta şirketlerini bir araya getiren Net Sıfır Sigorta İttifakı (NZIA), Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nda ilk hedef belirleme protokolünü başlattı.[2]

Protokol kapsamında NZIA üyelerinin kendi ürün ve hizmet portföylerinde net sıfır konusundaki ilk hedeflerini 31 Temmuz 2023’e kadar belirlemeleri ve açıklamaları gerekiyor. Sektörün yüzde 15’ini temsil eden 29 şirketten oluşan ittifakın hedef belirleme protokolü, sigortacılıkta bir dönüm noktası niteliği taşıyor. Bu şekilde, dünyanın en büyükleri arasında yer alan bu sigorta ve reasürans şirketleri ilk kez faaliyetlerinin iklim değişikliği üzerindeki etkisini değerlendirmek için bir çerçeve ve araçlar oluşturdu.

Bu hedefler, net sıfır hedefine ulaşmada önemli bir katalizör olacak. İttifak üyesi şirketlerin bu konudaki açıklamaları da hedeflere yönelik inancı ortaya koyuyor. ASR Hollanda CEO’su Jos Baeten, emisyonsuz bir ekonomi için çalışacaklarını söylüyor ve “Hedefimiz sigorta ile ilgili emisyonlarımızın ayak izini 2050 yılına kadar net sıfıra doğru azaltmak” diyor. İklim kriziyle mücadelenin acil bir görev olduğunu ve en iyi sonuçları sektör olarak bir araya gelerek elde edeceklerine inandıklarını ifade eden Hannover Re CEO’su Jean-Jacques Henchoz da bu konuda üzerlerine düşen katkıyı sunmakta kararlı olduklarını dile getiriyor. SCOR CEO’su Laurent Rousseau ise, “Adil bir geçiş için yüksek standartlar belirlemek sektörümüzün iklim kriziyle mücadele etmesi için çok önemli. SCOR, faaliyetleri için bilime dayalı hedefler belirleyecek ve net sıfıra ulaşma yolculuğunda ilerleyecek” diye konuşuyor.

Aksigorta olarak bizler de 2050 yılına kadar net sıfır emisyon ve sıfır atık taahhüdü ile ilerlemekte kararlıyız.

WWF tarafından yeşil ofis sertifikası alan merkez ofisimizin yanı sıra “2050 Net Sıfır Emisyon” hedefine ulaşmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2022 yılında Genel Müdürlük binamızda kullandığımız enerjinin %100’ünü yenilenebilir enerjiden sağlayarak Kapsam 2 dolaylı emisyonlarımızı sıfırlamayı başardık.

Bu azaltım stratejimizi yalnızca Kapsam 1 ve 2 emisyonlarımızda değil Kapsam 3 dolaylı emisyon kaynağımız olan yatırımdan kaynaklı emisyonlarımızın azaltımı için de uygulamaya başladık. Yeşil finansman gibi ürünlerde de değer zincirimizin dönüşümüne destek oluyoruz. Son 3 yıl içinde 64 milyon TL’ye varan yeşil tahvil senedine yatırım yaptık.

Türkiye sigorta sektörü olarak ise gerek kendi faaliyetlerimizde gerekse de ülkemiz ekonomisinde net sıfır karbon salımı düzeyine ulaşmak için neler yapabileceğimiz konusuna odaklanmamız gerekiyor.

#netsıfır #karbon #sigorta

[1] https://www2.deloitte.com/uk/en/pages/financial-services/articles/how-can-the-insurance-industry-zero-in-on-net-zero.htm

[2] https://www.unepfi.org/industries/insurancçatısıe/launch-of-nzia-target-setting-protocol-version-1-0/