Sektör profesyonelleri Maraş Depremi’ni masaya yatırdı

Sigorta Tatbikatçıları Derneği tarafından düzenlenen “Maraş Depremi, Sonuçları ve Öğretileri” konulu konferansta 45 ülkeden 400’ü aşkın konuşmacı Maraş depremlerinin öğretilerinden yola çıkarak modellemeden reasüransa pek çok konuyu tartıştı.

Sigorta Tatbikatçıları Derneği 6 Haziran 2023 tarihinde online ortamda “Maraş Depremi, Sonuçları ve Öğretileri” konulu bir konferans gerçekleştirdi.

Açılış konuşması Sigorta Tatbikatçıları Derneği Başkanı Fahri Altıngöz tarafından yapılan konferansta RMS’den Andre Eisele ve Laura Barksby, Addvalora Global’den Jozef Hara, Swiss-Re’den Anna Ziswiler, Eureko Sigorta’dan Süha Çele ve T-Rupt’tan Prof. Dr. Sinan Akkar konuşmacı olarak yer aldı.

45 ülkeden 400’den fazla konuşmacının katıldığı konferansta Maraş depremi olay tanımı ve öğretileri, yaşanan bağımsız depremler ve artçıları, modelleme şirketlerinin sonuçları, deprem sonrası yaşanan iş kayıpları, ekspertiz süreçleri, gelecek beklentileri, sigorta ve reasürans maliyetleri ve fiyatlamalar ile 2024 yılı reasürans yenilemeleri konuları hakkında bilgi ve görüşler paylaşıldı.

Uzmanlardan çok yönlü bilgi paylaşımı

RMS’nin depremin geniş bir bölgeyi etkilemesinden birden çok depremin sonuçlarına, etki alanının genişliğinden model güncellemelerine ve depremin başta iş durması ve kar kaybı olmak üzere indirekt hasarlardaki etkilerine değindiği konferansta, Swiss RE orijinal sigorta sözleşmelerinin önemi, yabancı para birimi cinsinden düzenlenen sözleşmeler, riske uygun sigorta fiyatlaması ve dünyada daralan kapasite sorunları hakkında bilgiler vererek özellikle deprem tarifesinin revizyonunun reasürörler için öneminden bahsetti. Addvalora ise talep artışının maliyetler üzerinde etkisi ve önemi ile bu artışların yaşandığı hasarlardaki kar kaybı ve iş durması teminatlarının çalışma prensiplerini anlattı.

Bu tür büyüklükteki depremlerin ciddi ekonomik kayıplara ve sigorta hasarlarına neden olduğunu kaydeden Eureko, sigortanın gerekliliği ve penetrasyonun artırılması ile modellemenin ve riske uygun reasürans korunması alınmasının önemine dikkat çekti. T Rupt ise gerek Maraş depremi gerekse olası Marmara depreminin modellemesi hakkında yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek depremlerin yaratacağı maddi ve sigortalı kayıplarının büyüklüğü hakkında konuştu. Ayrıca geniş bir senaryo analizi ile depremin modellemesini bilimsel yaklaşımlarla çok kapsayıcı olarak açıkladı.

Etkinlikler devam edecek

Kapanış konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür eden STD Başkanı Fahri Altıngöz, “Konferansa konuşmacı olarak katkı sağlayan, sunum yapan tüm konuşmacıları da tebrik etti. Bu tip etkinlikleri uluslararası boyutta düzenlemeye devam edeceğiz” dedi.