Uğur Demir’in yazısı: Meslek İçin Acentelerin Sesi

-Uğur Demir

Bugünlerde sigorta sektöründe seçim heyecanı var. 07.07.2023 tarihinde Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) için ticaret odalarında delege seçimleri yapılacak. Sektöre şimdiden hayırlı olsun. Ülke genelinde en çok sigorta acentesini barındıran İstanbul’da şimdilik seçimlere iki grup katılacak gibi görünüyor.

Acentelerin Sesi grubunun desteklediği mevcut SAİK Başkanı Levent Korkut dışında adaylığını açıklayan olmadı. Acentelerin Sesi kendisini “Hiçbir dernek ya da kurum yapısına bağlı kalmaksızın tamamen gönüllülük esası ile bir araya gelen sigorta acentelerinden oluşan bir topluluğuz” diye tanımlıyor. Ortak paydaları meslekleri olan sigortacılık. Sigorta acenteliğinin gelişmesi, sorunlarının çözümü ve mesleği geleceğe taşımak üzerine fikir üreten, çözüm üreten, ortak dertlere ortak akıl çözümleri üzerinden ilerleyen bir grup. Acentelerin Sesi bu çalışmaları mümkün olduğunca sektör paydaşları ve kanun koyucu ile yapıcı bir dil üzerinden iletme ve ilerletme çabasında. Bu konuda yetişmiş ve tecrübelerini aktaran acente meslektaşlarımız sayesinde grup içinde konulara hakim aynı ilkeler çerçevesinde ilerleyecek meslektaşlar da bilgilenip tecrübeleniyor. Acentelerin Sesi gönüllülük esasına dayalı bir nevi güncel deyimlerle interaktif meslek okulu gibi bir misyona da sahip.

Sektörde hep birlik beraberlik sesleri yükselir. Bu seslerin en çok duyulduğu İstanbul’da acente STK’ları enflasyonu yaşanıyor. Seçim sonrası biten ve unutulan platformlar, birliktelikler o kadar çok ki, iyi bir edebiyatçıya anlatsanız roman serileri çıkar. Bu kadar egoların ve farklı hesapların zirve yaptığı bir ortamda Acentelerin Sesi topluluğu oluşturulduğu günden beri aynı çizgide kendini geliştirerek varlığını korudu ve ilerledi.  Bu grubun desteklediği ekipler işbaşına geldiğinde acentelerin kronik sorunlarının kanun koyucu ve sektör paydaşları tarafında daha iyi anlaşıldığı ve çözümler için kamu tarafında en azından daha samimi bir ortam oluştuğu görülmekte. Aynı zamanda çıkabilecek sorunların önleyicisi uygulamaların devreye alınması ve eşit rekabet koşullarının sağlanmasına yönelik çalışmalar yapıldığı ve sonuçlar alındığı gerçeği de ortadadır.

Yeni kurulmuş bir acentenin ya da bulunduğu bölge itibariyle kısıtlı branşlarda poliçe tanzim edebilen acentelerin eşit rekabet ortamına duyduğu ihtiyaç had safhadadır. Diğer türlü bu durumdaki meslektaşlarımız filli durumda çeşitli yapıların çalışanı durumuna düşmektedirler. Bu tür istenmeyen durumların karşısında olan Acentelerin Sesi Topluluğu ve desteklediği ekipler ciddi çalışmalar yürütmekteler ve sonuç almak üzereler. Başta mevcut SAİK başkanı Levent Korkut olmak üzere İTO Sigortacılık Meslek Komitesinin bu konuların sıkı takipçisi olduğu bilinmekte. Düzenlenen toplantılar tüm acentelere açık ve çalışmalar detaylı anlatılmakta. Davet herkese, katılmak serbest.

İstanbul acentelerini 07.07.2023 tarihinde delege seçimleri için oy kullanmaya davet ediyorum. Katılım rekoru kıralım. Mesleğe değer katmak için yola çıkmış insanların çözümlere yaklaşmışken bir destek verelim.

Uğur Demir

Feneryolu 21.06.2023