CRESTA: 6 Şubat depremlerinin sigortalı kaybı 5 milyar dolar

6 Şubat’ta Türkiye ve Suriye’yi etkileyen Kahramanmaraş Depremi, CRESTA’ya göre 5 milyar dolarlık endüstri kaybıyla ABD dışında 2023’te bugüne kadarki en büyük uluslararası afet sigortası hasarı oldu.

Bu bilgi, 1 milyar doları aşan endüstri kayıplarına neden olan uluslararası kedi olayları (ABD hariç) hakkında endüstri kaybı verileri sağlayan CRESTA Endüstri Kayıp Endeksi olan CLIX’te yer alıyor.

CRESTA’nın Kahramanmaraş Deprem Sekansı için tahmini, PERILS AG’nin Mayıs ayındaki 4,4 milyar dolarlık değerlendirmesinden biraz daha yüksek,ancak CoreLogic’inkiyle uyumlu .

CLIX’e göre, Türkiye’deki depremleri Yeni Zelanda’daki iki olay izliyor. Ocak ayında 1,2 milyar dolarlık sektör kaybına neden olan Kuzey Adası Selleri ve 1,3 milyar dolarlık endüstri kaybına neden olan Şubat 2023’teki Gabrielle Kasırgası.

CRESTA, 2023’ün ikinci çeyreğinin Mayıs ayında İtalya’nın Emilia-Romagna bölgesinde yıkıcı sellere tanık olduğunu belirtiyor ancak bunların CLIX 1 milyar dolarlık raporlama eşiğini aşması pek olası değil.

CRESTA Ürün Müdürü Matthias Saenger, “2000 yılından bu yana, her 1,7 yılda bir sıklık vererek, ‘bugün gibi’ bazında endüstri kaybı 1 milyar ABD dolarının üzerinde olan 14 deprem olayı kaydettik. Bu tür hesaplamalar nispeten basit olmakla birlikte, sigorta sektörünün son derece karmaşık Cat modellerinin sonuçlarını algılamasına yardımcı olabilir. Bu, sistematik ve doğru bir sektör kaybı veri tabanına erişimle mümkün olan birçok uygulamadan yalnızca biri. CLIX Kayıp Listesi’nin ve üç ayda bir yapılan incelemelerin, sigorta sektörüne Cat arenasındaki gelişmeler hakkında yeni içgörüler sağlamasını umuyoruz. Abonelerimizden gelen geri bildirimlere dayanarak, yaptığımız işin sektör için açık bir değeri olduğuna inanıyoruz.” dedi.