BNP Paribas Cardif’ten teknoloji temalı varlıklarda değerlenen emeklilik fonu…

BNP Paribas Cardif, asgari yüzde 80’inin teknoloji temalı varlıklarda değerlendirildiği Teknoloji Sektörü Değişken Emeklilik Yatırım Fonu (BZY) ile yatırımcısının kazançlarına değer katıyor.

Son dönemde yatırım araçları içinde öne çıkan BES’e ilgi her geçen gün artarken sisteme katılanlar için birikimlerinin başarıyla yönetilmesi önem taşıyor. BNP Paribas Cardif Türkiye, bu doğrultuda fon yönetimini TEB Portföy Yönetimi aracılığıyla katılımcılarına sunuyor. Kullanıcılarının fon getirisi ile ilgili düzenli olarak bilgilendirilmesini de sağlayan BNP Paribas Cardif Türkiye, asgari yüzde 80’inin teknoloji temalı varlıklarda değerlendirildiği Teknoloji Sektörü Değişken Emeklilik Yatırım Fonu (BZY) ile yatırımcısına kazançlarına değer katıyor.

Yabancı teknoloji şirketlerine yatırım yapma imkanı

Konuyla ilgili konuşan BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir, fonun asgari yüzde 80’inin teknoloji temalı varlıklarda değerlendirildiğini belirterek “Değişen piyasa koşullarına göre hem sermaye kazancı hem de temettü ve faiz geliri elde etmeyi hedeflemektedir. BZY fonumuzun karşılaştırma ölçütü yüzde 55 NASDAQ-100 Technology Sector Total Return IndexSM + yüzde 35 BIST Teknoloji Ağırlık Sınırlamalı Getiri Endeksi + yüzde 10 BIST-KYD Repo Brüt Endeksi’dir. Bununla beraber fon portföy değerinin azami yüzde 50’sini yabancı para ve sermaye piyasası araçlarına yatırma sınırlamasına tabidir. BEFAS platformundan alınıp satılabilmektedir. BZY’nin bu özelliği sayesinde BEFAS üzerinden fonu alan yatırımcılar yabancı teknoloji şirketlerine yatırım yapma imkânına sahip olmaktadırlar” dedi.

Dolar bazında yıllık ortalama yüzde 19 getiri

Son 10 yıllık verilere göre 5 Temmuz’a kadar olan süreçte, teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi’nin dolar bazında yıllık ortalama yüzde 19 oranında getirisi olduğunu aktaran Kişmir, “2023 yılında da Nasdaq Endeksi’nin piyasadan kuvvetli pozitif ayrıştığını görmekteyiz. Bu ayrışma ağırlıklı olarak Amerikan teknoloji hisselerine yatırım yapan BYZ fonumuz için olumlu bir tablo oluşmasına sebep olmuştur. Yılbaşından 5 Temmuz 2023 tarihine kadar baktığımızda BZY fonumuzun brüt getirisi yüzde 63 olurken, aynı dönemde fonumuz yatırımcılarına karşılaştırma ölçütünün yüzde 12,5 üzerinde getiri sağlamayı başarmıştır. Bu dönemde BIST-100’ün ise yüzde 8.98 düzeyinde bir getiri sağladığı gözlemliyoruz” açıklamalarında bulundu.

Yatırımları çeşitlendirme imkanı

Kişmir, BYZ Fonunun Euro, Dolar, Gram Altın gibi yatırımlardan ayrıştığı en önemli noktanın döviz getirisini büyük oranda yansıtırken teknoloji sektöründeki şirketlerin büyüme potansiyellerine de yatırım yapma fırsatı sağlaması olduğuna dikkat çekerek “Bunun yanında fon ülke ve varlık riskini dağıtarak yatırımları çeşitlendirme imkânı sunmaktadır. Emeklilik yatırımının uzun vadeli bir süreç olduğu düşünüldüğünde, teknoloji üreten ve bunun sonucunda değer yaratma potansiyeli olan şirketlere yatırım yapmanın diğer yatırım türlerine göre uzun vadede yatırımcıyı tatmin edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.