Uzaktan çalışma ofis değerlerinden 800 milyar dolar silecek

Uzaktan çalışma, büyük şehirlerdeki ofis binalarının değerinden 800 milyar doları silme riski taşıyor, bu da ev sahiplerinin istihdam eğilimlerindeki salgın sonrası değişikliklerden kaynaklanan potansiyel kayıpları vurguluyor.

Bloomberg’de yer alan habere göre, McKinsey Global Institute küresel olarak dokuz şehirde 2030 yılına kadar değerlemeler üzerindeki etkiyi modelleyen bir raporda, COVID-19’un hibrit çalışmaya yönelmesinin boşluk oranlarının artmasıyla birlikte ofis alanı ihtiyacını azalttığını belirtti.

Danışmanlık firması, 800 milyar dolarlık değerleme kaybı tahmininin 2019’daki seviyelere kıyasla yüzde 26’lık bir düşüşü temsil ettiğini ve yüzde 42’ye kadar derinleşme riski olduğunu öngördü.

McKinsey, “Yükselen faiz oranları onu birleştirirse, değer üzerindeki etki daha da büyük olabilir. Sorunlu finans kurumları finanse ettikleri veya sahip oldukları mülkün fiyatını daha hızlı düşürmeye karar verirse sorun artabilir.” açıklamasında bulundu.

McKinsey, ılımlı bir senaryoda, ofis alanı talebinin on yılın sonunda yüzde 13 daha düşük olacağına dikkat çekerken, ofise gidiş hâlâ pandemi öncesine göre yüzde 30 daha düşük ve insanların yalnızca yüzde 37’si her gün ofise gidiyor.