Doğal afetlerde sigortalı zarar ortalamanın üzerinde

Amerika Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) yaklaşan El Niño’nun resmi gelişini ilan ederken, 2023’ün ilk altı ayında, ortalamanın üzerinde doğal afet kayıpları yaşandı.

Küresel reasürans brokeri Gallagher Re’nin bugün (18 Temmuz) yayınlanan 1. Yarıyıl 2023 Doğal Afet Raporuna göre, ABD’deki gök gürültülü fırtınalar ve El Niño’nun küresel etkileri başta olmak üzere, yılın ilk yarısında doğal afetlerden kaynaklanan toplam doğrudan ekonomik kayıplar tahmini 138 milyar dolar oldu.

Özel veya kamu sigorta kuruluşları tarafından karşılanan maliyet 52 milyar dolara ulaşırken, bu  rakam yüzde 63’lük (86 milyar dolar) bir koruma açığı anlamına geliyor. Yalnızca hava / iklim olaylarından kaynaklanan (depremler veya atmosfer kaynaklı olmayan diğer olaylar hariç) toplam zarar 92 milyar doları, sigortalı zarar ise 46 milyar doları buldu.

Şiddetli konvektif fırtına (SCS) zararı 2023’ün ilk yarısında sigortalı kayıplarda en önemli sebep oldu. Bir modele göre, fırtınalar ABD genelinde en az 34 milyar dolarlık sigortalı zarara yol açtı. Devam eden hasar trendi, bu yıl konvektif fırtına zararlarının 2011’de kaydedilen en yüksek seviyeyi aşacağını gösteriyor. Bu kayıpların yüzde 76’sı ABD’deki fırtına hasarından kaynaklanıyor. Haziran ayında Avrupa’da meydana gelen fırtınalar, Almanya ve Fransa’nın bazı bölgelerine de milyar dolarlık bir sigorta faturası getirdi.

Genel olarak, yılın ilk yarısında meydana gelen sigortalı hasar, on yıllık ortalamanın (44 milyar dolar) yüzde 18, 21. yüzyıl ortalamasının ise (38 milyar dolar) yüzde 39 üzerinde.

Gallagher Re Baş Bilim Sorumlusu Steve Bowen konuya ilişkin şunları söyledi: “Doğal afetlerle ilgili fiziksel riskler ve bu olaylarla ilgili mali ve insani maliyetler artmaya devam ediyor. 2023’ün ilk yarısında, dünyanın katlanmaya devam ettiği ve sonuçları giderek artan olaylara daha iyi hazırlanarak koruma açığını kapatma ihtiyacına daha fazla ışık tutan bir dizi önemli olaya tanık olduk. El Niño’nun gelişi, en azından yılın geri kalanında hava ve iklim olaylarından daha fazla küresel tehlike ve etki potansiyeli getiriyor. El Niño tarihsel olarak dünyanın ısınmasına ve daha değişken hava modellerine yol açmasına rağmen, iklim değişikliğinin devam eden etkisi yalnızca can ve mal üzerindeki ilgili etkileri artıracaktır. Basitçe söylemek gerekirse, aşırı hava / iklim olaylarının daha şiddetli hale gelmesi bekleniyor.”