Moody’s anketi: Reasürans fiyatları 2024’te tek haneli rakamlarda artacak

Moody’s Investors Service, reasürans alıcılarıyla anket yaptı ve katılımcıların yüzde 70’inden fazlasının reasürans fiyatlarının 2024’te de artmaya devam etmesini beklediğini ortaya çıkardı.

Genel düşünce, reasüranstaki oran artışının devam edeceği yönünde ve bunun koruma satıcılarının değil alıcı tarafının düşüncesi olduğu yönünde.

Moody’s’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Çoğunluk ayrıca fiyatların hem can kaybı (yüzde 82) hem de mülk (yüzde 70) açısından 2024’ten sonra da artmaya devam edeceğine inanıyor; bunun muhtemelen iklimle ilgili belirsizlik ve enflasyon ortamının bir sonucu olduğuna inanıyoruz.” denildi.

Moody’s, verileri güvence altına almak için 42 küresel mülk ve kaza (P&C) reasürans alıcısıyla anket yaptı ve “beklenen fiyat artışlarının, özellikle mülk hatlarında devam eden hasar enflasyonunu ve bir şekilde daha sınırlı reasürans kapasitesini yansıttığını” vurguladı.

Ancak derecelendirme kuruluşu şunları ekledi: “Ancak yanıt verenlerin çoğu 2024’te daha fazla reasürans koruması satın almayı düşünmüyor, bu da birincil sigortacıların gelecekteki zararlardan daha büyük bir pay alacağına işaret ediyor.”

Ankete katılanların kabaca yüzde 44’ü kaza reasürans fiyatlarında yüzde 5’ten fazla artış bekliyor ve Moody’s bunun 2023’e benzer olduğunu belirtti.

Moody’s, katılımcıların yaklaşık yüzde 40’ının gayrimenkul reasürans maliyetlerinde orta tek haneli artışlar öngördüğünü belirtti.

Moody’s, yanıt veren sedan şirketlerinin neredeyse tamamının hasar enflasyonunu fiyat artışlarının ana etkeni olarak gördüğünü, yüzde 60’tan fazlasının ise düşük reasürans kapasitesinin de katkıda bulunan bir faktör olduğunu belirtti.

Moody’s ayrıca “iklimle ilgili belirsizliğin” reasürans fiyatlarını yukarı doğru yönlendirecek bir diğer faktör olduğuna inanıldığını da belirtti.