2. el oto yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu?

Quick Finans’ın 2. El Oto Raporu’nun 2023 yılı Ağustos sayısını yayınladı. Söz konusu rapora göre, 2022 Ağustos ayında 286.400 adet olan 2. el oto satışları, 2023 Ağustos’unda yüzde 4,9’luk artışla 300.386 adet olarak gerçekleşti. Toplamda 2.271.000 adet olan 2022 yılı satışları ise, 2023 yılında yüzde 12 artışla 2.542.000 adede ulaştı.

Öte yandan, talep gücü ve satın alma iştahının çok önemli bir göstergesi olarak kabul edilen “Ortalama Satışta Kalma Süresi” tüm segmentler bazında 2022 Ağustos ayında 34 gün iken 2023 yılı Ağustos ayında 47 güne yükseldi. D segmentinde gün sayısı 2022 yılı Ağustos ayına göre 15 gün artarak 50 güne, E segmentinde 22 gün artarak 63 güne dayandı. 2. elde araç fiyatlarının TL bazında yüzde 21 artarken  bazında yüzde 12 gerilemesi ise raporun en önemli bulgusu olarak öne çıktı.

2. el oto yatırım aracı olmaktan uzaklaşmaya başladı

Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Quick Finans Genel Müdürü Nihat Karadağ, 2. el oto satışlarının yavaşladığını aktararak “Ağustos ayında, bir önceki aya göre gerçekleşen yaklaşık yüzde 12’lik düşüş de bunu destekliyor. Talepteki yavaşlamanın bir göstergesi olarak satışta kalınan gün sayısı uzuyor ve satış hızında da gerileme devam ediyor. Diğer bir göstergesi olarak da 2. el oto fiyatlarında Euro bazında gerileme olduğunu görüyoruz. Bu nedenle 2. el otonun yatırım aracı olmaktan uzaklaşmaya başladığının sinyallerinin gelmeye başladığını değerlendiriyoruz” dedi.

Kredi ihtiyaçlarına güçlü bir alternatif olduk

Kredi faizlerine de değinen Karadağ, “Merkez Bankası’nın Ağustos ayındaki sürpriz politika faizi artışına müteakip mevduat ve kredi faizlerinde artış gözlemliyoruz. Bu çerçevede mevduat ve kredi faizlerindeki artışın talebi olumsuz yönde etkilemesi beklenmekte. Geçtiğimiz günlerde, TCMB Başkanı Sayın H. Gaye Erkan da iç talebi dengeleyerek faiz artırımlarının etkisini kuvvetlendirmeye yönelik hedeflerini paylaşmıştı. Piyasada belirtilen gelişmelerin de bu hedefi desteklediğini görmeye başlıyoruz” diye konuştu.

Karadağ, sektörde krediye erişimin zorlaşmasına ve vadelerin 12 aya kadar kısalmasına rağmen Quick Finans’ın hız kesmeden kredi kullandırmaya devam ettiğini belirterek “Ticari işletmelerin oto alımlarındaki kredi ihtiyaçlarının karşılanmasında 36 aya varan vade seçeneğimizle güçlü bir alternatif olduk. Bu şekilde ihtiyaçlar paralelinde sektöre destek olmaya devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.