TSB’den dikkat çeken “Kahramanmaraş Depremi Raporu”

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Kahramanmaraş Depremi Raporu yayımladı. Raporda, depremin etkileri, deprem sonrası atılan adımlar ve sigorta sektörünün yaptıkları detaylı anlatıldı. Raporda, “Türk sigorta sektörü, Kahramanmaraş depremi sonrasında atılan adımların yaratacağı iyileştirmelerle uluslararası reasürans piyasasıyla uzun süredir devam eden işbirliğini sürdürme arzusundadır” ifadeleri dikkat çekti.

Raporda, depremin etkilediği bölgede yangın sigortaları kapsamında sağlanan toplam teminatın 1.2 trilyon TL (76.1 milyar dolar), yangın sigortası kapsamında bölgedeki toplam hasarın 53.1 milyar TL (2.2 milyar dolar) olduğu belirtilirken, bölgedeki zorunlu deprem sigortası sayısının 1.2 milyon adet ve tazminat ödenen konut sayısının da 577 bin 828 adet olduğu vurgulandı.

Raporda, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin, risk algısını ve doğal afetlere karşı duyarlılığı artırdığına da değinilerek, şu tespitler yapıldı:

“Bu durum, özellikle depremle ilgili sigorta branşlarında sigorta bilincini de artırdı. Toplumda farkındalığın artırılması yoluyla deprem öncesi ve sonrası süreçlere yönelik tespit edilen ihtiyaçlara yönelik önerilecek yeni reform maddeleri ile sigorta sektörünün hem etki alanının hem de ülke için yaratacağı katma değerin artacağı değerlendiriliyor. Bu kapsamda ekosistemdeki sinerjilerle bu reform maddelerinin hızlı bir şekilde hayata geçirilebileceği öngörülüyor. Bu doğrultuda belirlenecek yeni girişimlerin uygun zamanda karar vericilerin gündemine alınmasını amaçlayan bir çalışma ile yol haritası oluşturulacak.”

Rapora ulaşmak için:https://www.tsb.org.tr/media/ckeditor_uploads/2023/10/16/tsb_depremraporu-tr.pdf