Hasan Meral’in kaleminden: Türk Sigortacılığının Yüz Yılı

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Hasan Meral, Cumhuriyetin 100. yılına özel sigorta sektörünün 100 yılını anlatan dikkat çeken bir çalışmaya imza attı. Hasan Meral, Cumhuriyetin 100. yılına özel bir çalışma yapmaya karar verdiğimde Türkiye’de sigortacılığının ekonomi politiğine ilişkin çok az araştırma olduğunu gördüm. Dolayısıyla bu araştırma Türkiye’de sigortacılığın 100 yıllık gelişiminde belirleyici olan politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik faktörlere ışık tutmayı amaçlıyor.” dedi.

Hasan Meral’in konuya ilişkin sosyal medyada paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Cumhuriyetin 100. yılını kutladığımız bu kıvanç dolu günlerde, kariyerimin en anlamlı çalışmalarından birini sizlerle paylaşmak istiyorum.

200 yıla yaklaşan sigortacılık tarihimizde Cumhuriyetin çok önemli bir yeri var. 1923 öncesi büyük oranda yabancı şirketler tarafından kontrol edilen sigorta piyasası Cumhuriyetle birlikte izlenen milli iktisat politikaları sayesinde ulusal bir hüviyet kazandı.

Cumhuriyetin 100. yılına özel bir çalışma yapmaya karar verdiğimde Türkiye’de sigortacılığının ekonomi politiğine ilişkin çok az araştırma olduğunu gördüm. Dolayısıyla bu araştırma Türkiye’de sigortacılığın 100 yıllık gelişiminde belirleyici olan politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik faktörlere ışık tutmayı amaçlıyor.

Sonuçlar, Türk sigortacılığının tarihsel süreçteki gelişiminde özellikle sosyal ve politik çevresel faktörlerin etkili olduğunu gösteriyor. Spesifik olarak, Türkiye’de nüfus yoğunluğu ve düzenleyici kalitesi sigorta sektörünün gelişimini pozitif yönde etkiliyor.

Bu çalışma Türk sigortacılığının 100 yıllık tarihine ilişkin kesintisiz bir arka plan sunan ilk makale olma özelliği de taşıyor.

Türk Sigortacılığının Gelişimi başlıklı bölümde, Türkiye tarihindeki politik ve ekonomik kırılmaların sigortacılık üzerindeki yansımalarını bulacaksınız. Geride bıraktığımız 100 yılın prim üretimi, penetrasyon ve yoğunluk istatistikleri de yine bu bölümde yer alıyor.

Anadolunun mütevazı bir kasabasında büyümüş, tüm eğitimini devlet okullarında tamamlamış ve nihayetinde sigorta sektöründe kariyer sahibi olmuş birisi olarak bütün bunların Cumhuriyetin sağladığı fırsat eşitliği sayesinde olduğunu biliyorum. Bu çalışma üzerimde emeği olan herkese ufak bir teşekkür mahiyetinde.

Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyetimizin tüm kurucu aktörlerine en kalbi şükranlarımla…

Makaleye ulaşmak için https://lnkd.in/dapfvfyT