TSB Başkanı Uğur Gülen’in Baden Baden izlenimleri…

 

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, Baden Baden 2023 Reasürans Buluşmalarındaki izlenimleri kaleme aldı. Gülen, “Sertleşen piyasaların 1 numaralı özelliği fiyatların artması. Teminat kapasitesi var ancak maliyetlerin yükselişi kaçınılmaz.” dedi.

TSB Başkanı Uğur Gülen’in sosyal medyada yaptığı paylaşım şöyle:

“Baden-Baden Reasürans Toplantısı’nda reasürans ve sigorta sektörünün temsilcileri, binlerce reasürör ve broker bir araya geldi. Yoğun bir katılımın olduğu toplantıda önümüzdeki yılın strateji ve planlamalarına temel oluşturacak reasürans kapasiteleri ve maliyetleriyle ilgili önemli bilgiler paylaşıldı. Biz de bir ilke imza attık ve bu toplantıya Türkiye Sigorta Birliği olarak katıldık. Kendi özgün bakış açısı olan bağımsız bir kurumun Türkiye’yi temsilen orada olması çok olumlu karşılandı.

Tüm dünyada yükselen faizler, enflasyon, sıkı para politikaları, maliyetler, iklim değişikliğinden kaynaklanan doğal afetlerin ve paralelinde hasar ödemelerinin artması, modellenemeyen ve okunamayan risklerin ortaya çıkışı gibi etkenler nedeni ile reasürans dünyasında sertleşen bir pazar var. Sertleşen piyasaların 1 numaralı özelliği fiyatların artması. Teminat kapasitesi var ancak maliyetlerin yükselişi kaçınılmaz. Şu an reasürans piyasalarında talep ve reasürans korunmasına ihtiyaç var. Bir taraftan da katastrof tahvilleri veya parametrik sigortalar gibi seçenekler piyasaya girmeye başladı. Bu sebeple artık geleneksel piyasalar dilediği gibi hareket edemiyor. Ben piyasanın arz-talep döngüsünde bir denge bulacağına inanıyorum.

Toplantıda en çok konuşulan ülkelerden biri Türkiye oldu. Bundan 7-8 yıl önce 100 milyon dolar olan ihtiyari deprem limiti en son 400 milyon TL’den 2 milyar TL’ye yükseltildi. Bu da ilave bir deprem primini müşterinin ödeyeceği anlamına geliyor. Biz SEDDK ile istişare içindeyiz ve tarifelerin artırılması konusunda çalışıyoruz. Piyasadaki rekabet nedeni ile azalan prim tutarları reasürans koruması için reasürörlere aktarıldı ve artan doğal afetler bu sefer şirketlerin tretelerini vurmaya başladı. Reasürörler de Türkiye pazarında eskiden elde ettikleri kâr marjını yakalayamaz oldular. Ama yine de şanslıyız, çünkü sağlam ve yılmaz bir piyasamız var. Görüştüğümüz reasürörlerin birçoğu Türkiye’ye verdiği kapasiteleri indirmeme kararı aldı. Türkiye pazarına girmek isteyen pek çok reasürör var. Onlar için çok doğru bir zaman, çünkü fiyatların yükselme noktasında girmek reasürörler için de iyi olacak.

Liderlik yapan reasürörler sigorta şirketlerine birtakım yeni şartlar koydular. Artık deprem priminin belli bir yüzdesinin yangın ve diğer teminatların primi olarak yazılması gerekecek, bu da ilave primin büyümesine neden olacak. Deprem komisyonlarının azalması da söz konusu. 2024 yılı bence özellikle oto dışı sigortalarda primlerin çok güçlü bir şekilde arttığı ve hem sigorta sektörünün hem de reasürörlerin gelirlerini artıracağı & Maraş depreminde ödedikleri hasarın geri ödeme süresini kısa zamanda kapatacakları bir yıl olacak.

Tüm bunları toplantıda şeffaf bir şekilde anlattık ve güzel karşılık gördük. Benimle birlikte Baden-Baden toplantısına katılan TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar’a, Genel Sekreter Özgür Obalı’ya ve Genel Sekreter Yardımcımız Atilla Oksay’a teşekkür ederim. Tüm şirketlerimize önümüzdeki dönemde başarılar diliyorum.”