Insurtech finansmanı üçüncü çeyrekte %20 büyümeyle toparlandı

Insurtech finansmanı önceki çeyreğe göre yüzde 19,8 arttı ancak sektörün nakit açısından zengin geçmişine ilişkin ‘acı gerçekler’ hâlâ ortaya çıkıyor
Gallagher Re’ye göre Insurtech’in finansmanı önceki çeyreğe göre neredeyse yüzde 20 artarak yılın üçüncü çeyreğinde 1.098 milyar ABD dolarına ulaştı.

Erken aşama sigorta teknolojisi finansmanı önceki çeyreğe göre yaklaşık yüzde 25 artarak 269,45 milyon ABD dolarına ulaşırken, ABD merkezli sigorta teknolojileri için anlaşma payı 2020’nin ilk çeyreğinden bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

İyi haberlere rağmen 2023’ün 3. çeyreği, son altı yılın en düşük ortalama sigorta teknolojisi anlaşma büyüklüklerini gördü. Bu, sigorta teknolojisi finansmanı miktarının 2021’deki 15,8 milyar ABD dolarından geçen yıl 7,98 milyar ABD dolarına düşerek 2022’de yarıya inmesi ve “mega turlar” (şirketlerin 100 milyon ABD dolarının üzerinde topladığı) sayısının düşmesinden sonra geldi.

Şimdiye kadar gerçekleşen en büyük iki sigorta teknolojisi finansman turunun her ikisi de Berlin merkezli dijital sigorta şirketi Wefox tarafından gerçekleştirildi ve ilk 10’da 3 milyar ABD dolarından fazla yatırım yapıldı. Bu ayın başlarında NEXT Insurance, Allianz ve Allstate’ten 265 milyon ABD doları topladı.

Insurtech’ler geçmiş finansmanlarla ilgili ‘acı gerçekleri öğreniyor’

Gallagher Re InsurTech Global Başkanı Andrew Johnston yaptığı değerlendirmede, “Küresel sigorta teknolojisinin bu önemli dönüm noktasından geçerken, birinci aşamadan (‘büyük deney’) ikinci aşamaya (hacim yerine hassasiyet yoluyla sürdürülebilir, kârlı iş sonuçları) geçerken, 2023’ün üçüncü çeyreği bize oldukça düşünceli bir dönem sağladı. Bu değişimin hem sigorta teknolojileri hem de yatırımcılar için bireysel şirket düzeyinde nasıl göründüğüne dair kışkırtıcı örnekler.” dedi.