Sigorta suistimalinde ilk sıra “sürücü değişikliği ya da firarı”

Sigorta suiistimalleri, dünya genelinde olduğu üzere Türkiye’de de en yaygın ekonomik kabahatler ortasında yer alıyor. SİSEB verilerine göre, suiistimal yollarında birinci sırada yüzde 24.4 ile “sürücü değişikliği ya da firarı” yer alıyor.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) bünyesinde bu cürümle çabaya takviye vermek için faaliyet gösteren Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Bürosu’nun (SİSEB) topladığı ve raporladığı dataların ayrıntıları ise enteresan sonuçlar içeriyor.

SİSEB’e yılın birinci 10 ayında geçen yılın tıpkı periyoduna kıyasla yüzde 31.8 artışla 3 bin 364 adet suiistimal bildirimi yapıldı. Bunların 2 bin 765’i sigorta şirketleri, 599’u başka kaynaklar üzerinden SİSEB’e ulaştı. En çok bildirimi yapılan ay ise 795 adetle ağustos ayı olarak kayıtlara geçti. Yapılan bildirimlerin yüzde 94.9 üzere çok büyük bir çoğunluğu oto sigorta branşlarıyla ilgili olurken, suiistimallerde başka öne çıkan sigorta alt branşları ise hayat, yangın ve ferdi kaza olarak kayıtlara geçti.

Yine SİSEB’in yayımladığı datalarına göre sigorta şirketleri tarafından bildirime mevzu yapılan suiistimal yollarında birinci sırada yüzde 24.4 ile “sürücü değişikliği ya da firarı” yer alıyor. Geçen yılın tıpkı devrinde bunun oranı yüzde 25.1’di. Bu suiistimalin yanında, Ocak-Ekim 2022 ile Ocak-Ekim 2023 devirleri karşılaştırıldığında “vurup kaçtı”nın hissesi yüzde 17.2’den yüzde 13.6, “planlanmış ya da organize hasar”ın hissesi yüzde 14.8’den yüzde 11.1’e düşerken “hasar sonrası sigortalama”nın payı yüzde 12’den yüzde 14.5, “sahte kaza tespit tutanağı”nın hissesi yüzde 7.2’den yüzde 10.1’e yükseldi. “Diğer” başlıklı nedenleri hissesi ise yüzde 23.8’den yüzde 26.4’e ulaştı.