Trafik sigortasında aylık prim artış oranı %5’e çıkarıldı

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) uzun süredir beklenen Zorunlu Trafik Sigortası’nda tarife ve teminatlarını yenileyen yönetmeliği yayınlandı. Bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre, 2023 yılı Mayıs ayından itibaren aylık %2’lik prim artış oranı 2024 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için (her ay bir önceki ayın azami prim tutarları üzerinden) aylık %5’e çıkarıldı. Yönetmeliğe göre, 2024 yılı Mayıs ayından itibaren ise hasar maliyet endeksine göre her ay bir önceki ayın azami prim tutarları üzerinden artış yapılacak.

Buna göre 2023 Mayıstan beri yüzde  2 olan aylık Tavan Prim artış oranı, 2024 yılı ilk 4 ayı için yüzde 5’e yükseltildi. Yönetmeliğe göre SEDDK bu oranları 2 katına kadar arttırabilme ve 0’a kadar indirme yetkisini de edindi.

Mayıs ayından itibaren ise aylık artış oranları artık sabit yüzde  5 değil, her ayın Hasar Maliyetlerini etkileyen unsurlardan oluşan bir endekse göre bir sonraki ay için hesaplanarak uygulanıyor olacak…

Endeksi oluşturacak Maliyet Unsurları ise ;

Asgari Ücretin Endeks Ağırlığı (% 45)
Tuik Harcama Endeksi Yedek Parça Ağırlığı (% 30)
Tuik Harcama Endeksi Araç Bedel Ağırlığı (% 15)
Tuik Harcama Endeksi Araç Onarım İşçilik Ağırlığı (% 10)

dan bulunacak bir endeks ile SEDDK tarafından belirlenecek. Bu endeksten çıkan her ay için belirlenecek oran ise yine SEDDK tarafından 2 katına kadar arttırılıp en az 0’a kadar düşürülebilecek. Negatif endeks olamayacak.

Bu oranlar, eski aylık artış uygulamalarında olduğu gibi hep bir önceki ayın tavan primlerinin üzerine uygulanarak bir sonraki ay tavan primleri bulunacak.

2024 Hasar Yılı Teminat limitleri ise Otomobil Kullanım tarzı için;

Maddi Hasarlarda Araç Başı 200,000.-TL’ye ( 2023 yılı için 120,000.-TL idi),
Bedeni Hasarlarda ise Kişi Başı 1,800,000.-TL ( 2023 yılı için 1,200,000.-TL idi)

olarak 2024 yılında oluşacak hasarlara uygulanacağı Yönetmelik ile belirlenmiş oldu.

Yönetmelik yayını itibariyle yürürlüğe girecek

Yönetmelik şöyle:

MADDE 1- 14/7/2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin geçici 11 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “2023 yılı Mayıs ayından itibaren aylık %2 (bir önceki ayın azami prim tutarları üzerinden) olarak” ibaresinden sonra gelmek üzere “, 2024 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için aylık %5 (her ay bir önceki ayın azami prim tutarları üzerinden) olarak, 2024 yılı Mayıs ayından itibaren hasar maliyet endeksine göre her ay bir önceki ayın azami prim tutarları üzerinden” ibaresi eklenmiş, aynı fıkranın ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı fıkranın son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Hasar maliyet endeksi hesaplamasında; %45 ağırlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan asgari ücret artış oranı, %30 ağırlık ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan harcama endeksi – kişisel ulaştırma araçlarının yedek parça ve aksesuarları fiyat artış oranı, %15 ağırlık ile TÜİK tarafından açıklanan harcama endeksi – motorlu araçlar fiyat artış oranı ve %10 ağırlık ile TÜİK tarafından açıklanan harcama endeksi – kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarımı fiyat artış oranı dikkate alınır.”

“Kurul, hasar maliyet endeksi üzerinde izleme ve düzeltme faktörü belirlemeye, hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer hususları göz önünde bulundurarak 2024 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için belirlenen artış oranı ile 2024 yılı Mayıs ayından itibaren endeks ile belirlenecek oranı sıfıra kadar indirmeye veya iki katına kadar artırarak uygulamaya yetkilidir.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 13 ve Tablo 14 ekteki şekilde değiştirilmiş, aynı eke Tablo 14’ten sonra gelmek üzere ekteki tablolar eklenmiş ve Tablo 16’dan sonra gelen “Tablo 9, 10/A ve 11 için Dipnotlar:” ibaresi “Tablo 9, 10/A, 11 ve 15 için dipnotlar:” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Yönetmelik hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.

 

Yenilenen teminat tutarlarına ulaşmak için: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231214-3-1.pdf