Türkiye’deki reasürans fiyat artışları Financial Times’a konu oldu

BMS Türkiye CEO’su Kerim Gürkan, dünyaca ünlü yayın organı Financial Times’da zorlu geçen Türkiye reasürans anlaşmaları yenileme dönemiyle ilgili haberi sosyal medya hesaplarından paylaşarak değerlendirmelerde bulundu. Gürkan, “Reasürans maliyetinin yanı sıra enflasyondan kaynaklı genel gider artışlarına da maruz kalan sigorta şirketlerinin fiyatlarını 2024 yılında daha da arttırması kaçınılmaz gözüküyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Kerim Gürkan’ın paylaşımı şöyle:

“Oldukça zorlu geçen Türkiye reasürans anlaşmaları yenileme dönemiyle ilgili 2 Ocak 2024 tarihinde Financial Times gazetesinde aşağıda linkini paylaştığım haberi okudum – tüm meslektaşlarımın da okumalarını tavsiye ederim.

*Özetlemek gerekirse, haber 6 Şubat depremi sebebiyle, Türk Sigorta şirketlerinin reasürans maliyetlerinin 2024 yılı için %50 ile %100 arasında bir seviyede arttığını söylüyor.

*Haberin içeriği tabi ki doğru ancak gerek kendi yapmış olduğumuz reasürans sözleşmelerinden yaptığım gözlem gerekse de bu hafta nihai sonuçları öğrenmek için görüştüğüm üst düzey yöneticiler, reasürans maliyet artışlarının euro ve dolar bazında %200 ve %300 oranında olduğunu teyit ettiler.

*Bu artışın tek sebebi birim reasürans maliyetlerindeki fiyat artışları değil. Sigorta şirketlerinin tretelerinin “attachment point”lerinin yükselmesinden kaynaklı, kendi üzerilerindeki riskleri devretmek adına daha çok kapasite alma ihtiyacı da gerekti.

*Yani sigorta şirketleri, sattıkları ürünün (sigorta teminatı) ham maddesi olan reasürans kapasitesini hem birim başına daha pahalıya, hem de de miktar olarak daha fazla alarak 2024’e çok daha ağır bir maliyet yüküyle girmek durumunda kaldılar.

*Reasürans maliyetinin yanı sıra enflasyondan kaynaklı genel gider artışlarına da maruz kalan sigorta şirketlerinin fiyatlarını 2024 yılında daha da arttırması kaçınılmaz gözüküyor.”

Habere ulaşmak için: https://www.ft.com/content/7c998dd7-9db3-4645-bae3-441550929a06?sharetype=blocked