Sigortacılar 2024’te daha fazla risk almayı bekliyor

Hollanda merkezli ekonometri ve teknoloji firması Ortec Finance tarafından yürütülen yeni bir küresel araştırma, sigorta şirketleri arasında 2024 yatırım stratejilerinde daha fazla risk benimseme yönünde bir eğilim olduğunu gösteriyor.

Londra piyasası re/sigortacıları ve sigorta sektörüne hizmet veren yatırım yöneticilerinden yatırım yönetimi profesyonellerinin katıldığı araştırmaya göre geçen yıl katılımcıların yüzde 51’inin yönettikleri fonların risk profilinde bir artış gözlemlediğini ortaya çıkardı.

Tersine, yüzde 41’i bir düşüş algıladı. İleriye bakıldığında, ankete katılanların yüzde 59’u önümüzdeki 12 ay içinde risk düzeylerinde daha fazla artış öngörüyor; yüzde 14’ü önemli bir artış beklerken, yüzde 39’u düşüş öngörüyor.

Katılımcılar portföy tahsisinde bir değişiklik öngörürken, yüzde 81’lik önemli bir kesim ABD hisse senetlerine tahsislerinde bir artış, yüzde 80’i ise önümüzdeki 24 ay içinde yatırım yapılabilir sabit gelirli yatırımlarını artırmayı bekliyor.

En önemli endişe enflasyon…

Enflasyon, ankete katılan profesyoneller arasında en büyük endişe olarak ortaya çıktı. Yüzde 72’si bunu temel risk olarak işaretledi, bunu borsada düzeltme (yüzde 57) ve iklim değişikliği (yüzde 49) korkuları izledi. Jeopolitik istikrarsızlık yüzde 39 tarafından ana risk olarak belirlendi, ancak yalnızca yüzde 7’si ilk üç endişesi arasında resesyon olasılığını belirtti.

Gelecek yıl için belirli risklere bakıldığında, ankete katılanların çoğunluğu kredi riskinde (yüzde 74), kur riskinde (yüzde 72) ve özsermaye riskinde yüzde 68) artış öngörüyor. Ek olarak, yüzde 65’i 2024 yılında faiz oranı riskinde, yüzde 63’ü ise sigortacıların karşı karşıya olduğu likidite riskinde artış öngörüyor.

Ortec Finance’in İngiltere genel müdürü ve sigorta ve yatırım başkanı Hamish Bailey, potansiyel zorluklara karşı dikkatli olurken yatırım portföylerinde daha fazla risk üstlenmeye istekli sigorta şirketlerinin ikili bakış açısına dikkat çekti. Bailey, “Yatırım yaptıkları varlık sınıfı yelpazesini genişletmeye ve portföylerini çeşitlendirmeye çalışırken, geliştirilmiş senaryo analizi, stres testi ve izleme, içgörü sağlayabilir ve değişen çeşitli risk faktörlerinden nasıl etkileneceklerini değerlendirmeye yardımcı olabilir” dedi.