Munich Re’den yapay zeka uyarısı

Küresel reasürans devi Munich Re, sigortalıların yapay zeka (AI) kullanırken potansiyel sigorta boşluklarının farkında olması gerektiği uyarısında bulundu.

Küresel reasürans devi Munich Re, geleneksel sigorta poliçelerindeki yapay zeka risklerinin sigortacıların portföyleri için nasıl önemli ve beklenmedik bir risk haline gelme yeteneğine sahip olduğuna yönelik bir rapor yayınladı. Bu yorum sektörün geleneksel makine öğrenimi modellerini üretken yapay zeka (GenAI) uygulamalarına sigortalama yeteneklerini nasıl aktaracağını değerlendirmesiyle birlikte geldi.

Reasürör tarafından yakın zamanda yayınlanan bir teknik rapor, yapay zeka risklerinin geleneksel sigorta poliçelerinde genellikle nasıl hariç tutulduğunu açıklarken bu da yapay zeka modellerinin neden olabileceği hasarın geleneksel sigorta poliçeleri tarafından karşılanabileceği anlamına geliyor.

Munich Re’nin vurguladığı bazı örnekler arasında, mevcut genel sorumluluk poliçeleri kapsamında olabilecek yapay zeka tabanlı makinelerin çevredekileri yaralaması ve mevcut siber sigorta poliçeleri kapsamında ele alınabilecek hacklenmiş yapay zeka modelleri yer alıyor.

Reasürans şirketinin verdiği endişe verici bir örnek de, yapay zeka tabanlı temizlik robotlarının potansiyel olarak bir mülkü yok edebileceği ve bunun da mevcut mülk sigortası poliçelerinin kapsamına girebileceği.

Ayrıca Munich Re, önyargılı istihdam kararları veren yapay zeka modellerinin de mevcut EPLI politikaları kapsamında olabileceğini belirtti.Üstelik yapay zeka teknolojisinin pratik olarak hayatın her yönünü etkilemesi nedeniyle mevcut sigorta poliçelerinde çok sayıda kısmi teminat mevcut ve bu da sonuçta hem sigortacının hem de sigortalının teminatın kapsamı konusunda tam güvene sahip olmasını zorlaştırıyor.

Munich Re bu durumun potansiyel olarak fazla veya eksik sigortaya yol açabileceği konusunda uyarıyor. Vurgulanması gereken endişe verici bir faktörün de teminatın kapsamı konusunda genel olarak kesinlik bulunmamasının sigortacılar için yıkıcı etkilere yol açabileceği.

Buna ek olarak, geleneksel sigorta poliçelerindeki AI riskleri de sigorta şirketlerinin portföyleri için büyük ve beklenmedik bir risk teşkil edebilir. Bunun nedeni yapay zekanın düşük performans göstermesi ve sigortanın fiyatlandırma aşamalarında dikkate alınmaması riskleri olabilir.

Munich Re, sigortalıların yapay zeka teknolojisini kullanırken kendilerini yapay zeka modellerinin neden olduğu risklere maruz bırakan potansiyel sigorta boşluklarının farkında olmaları gerektiğini belirtiyor.