Işın Mengenli: Sigortacılık yeni yeteneklerin ilgisini çekiyor

Sompo Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Işın Mengenli: Sigortacılık, teknolojik gelişmelere ayak uyduran ve dijitalleşme sürecine hızlı adapte olan bir sektör olduğu için yeni yeteneklerin ilgisini çekme anlamında diğer sektörlere göre daha avantajlı bir konumda.

Sompo Sigorta İnsan Kaynakları ve Akademi Genel Müdür Yardımcısı Işın Mengenli, dijital yetkinlikler ve dijital okur yazarlığın sektörde ön plana çıktığını söyleyerek şu noktalara değindi: “Bununla birlikte iletişim, işbirliği, hızlı adapte olma becerisi, kendini geliştirmek ve gündemi takip etmek geçmişte olduğu kadar bugün de çalışanlardan beklediğimiz özellikler arasında yer almaya devam ediyor. Uzun vadede yapay zekanın etkilerini daha fazla göreceğiz. Şu anda mevcut teknolojileri en iyi şekilde kullanmaya yönelik çalışmalar yürüten ve şirketlere avantaj sağlayan özellikler öne çıkıyor” dedi.

Mengenli sözlerini şöyle sürdürdü: “Yakın zamana kadar, çalışanlar mezun olduktan sonra bir işe başlayıp yıllarca aynı yerde çalışıyordu. Çok sık iş değiştirmek, istisnalar dışında olağan karşılanmıyordu. Z kuşağının da iş dünyasına adım atmasıyla birlikte, çalışanların çok sık iş değiştirmiş olmasının sorgulanacak bir durum olmaktan çıktığı bir dönemdeyiz artık. Başlangıç pozisyonlarından beklentiler de geçmiş yıllardan farklı. Yeni mezunlar daha katma değeri olan işlerde çalışmak ve şirkete direkt katkı sağladıklarını görebildikleri pozisyonlarda işe başlamak istiyor. Bu tarz bir pozisyonda iş bulamayanlar veya çalıştığı şirkete anlamlı bir katkı yapmadığına inananlar ise kendi işlerini kurup farklı kariyer yollarını tercih ediyorlar. Sigorta sektöründe de bu durumun yansımaları görünse de teknolojik gelişmelere ayak uyduran ve dijitalleşme sürecine hızlı adapte olan bir sektör olduğu için yeni yeteneklerin ilgisini çekme anlamında diğer sektörlere göre daha avantajlı bir konumdayız.”

Genç Yetenek Samurai

Sompo Sigorta’nın, üniversitelerde öğrencilerle bir araya gelerek şirket kültürünü, iş atmosferini, çalışma şartlarını paylaştığını da aktaran Mengenli, “Yeni mezunlar için tasarladığımız Genç Yetenek Samurai programımız sayesinde yeni mezunlara 1 yıl gibi uzun bir süre boyunca hem kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak hem teknik anlamda onları geliştirecek eğitimler vererek onları kariyer yolculuklarının ilk adımlarında destekliyoruz. Bunun yanı sıra öğrencilere yönelik staj programlarımız ile gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Sosyal medyayı etkin kullanarak çalışanlarımızın deneyimlerini genç yeteneklerle paylaşıyoruz. “Sompo Kariyer” Instagram ve LinkedIn hesaplarımızı takip eden gençler, şirketimizdeki çalışma ortamı hakkında bilgi alabiliyor ve iş fırsatlarından da anında haberdar olabiliyorlar” dedi.

Sompo Sigorta’da her departmanın tüm insan kaynakları süreçleriyle ilgilenen bir iç müşteri yöneticisi bulunduğu bilgisini de veren Işın Mengenli, bu konuda şöyle konuştu: “Çalışanlarımız, herhangi bir soruları ya da danışmak istedikleri bir konu olduğunda ilgili iç müşteri yöneticisiyle iletişime geçiyorlar. Biz de insan kaynakları olarak kariyer gelişim ve hedefleri doğrultusunda onları yönlendiriyoruz. Son yıllarda tüm dünyada yaşanan gelişmelerle birlikte esneklik artık hayatımızın bir parçası oldu. Çalışanlarımıza çalışma koşulları ve yan haklarını diledikleri gibi değiştirebilecekleri esnek yan haklar sağlıyoruz. Ayrıca, yakın zamanda taşındığımız yeni binamızda çalışanlar için müzik odası, Playstation odası ve basket sahası gibi sosyal alanlar mevcut. Çalışanlarımızın ofiste sosyalleşebilecekleri, motivasyon artırıcı faaliyetler kapsamında müzik kulübü ve futbol takımı gibi sosyal kulüplerimiz bulunuyor. Çalışanlarımızın uzun vadede birikimlerini desteklemek üzere onlara şirket katkılı bireysel emeklilik sistemimizi sunuyoruz. Çalışan Destek platformumuz ile çalışanlarımıza ve birinci derece yakınlarına pek çok farklı konuda destek sağlıyoruz.”

“Sompo Sigorta bir yetenek okulu”

Işın Mengenli, Sompo Sigorta’nın çalışanların kariyer gelişimine sunduğu katkılarla sigortacılık sektörünün yetenek okulu olarak bilindiğini söyleyerek, “Bu tanımı pek çok sektör profesyonelinden gururla duyuyoruz” dedi. Mengenli bu konuda şunları söyledi: “Şirketimizde tüm çalışanlar kendilerini geliştirme fırsatına sahip oluyorlar. İnsan Kaynakları bünyesinde faaliyet gösteren Akademi birimimiz çalışanlarımızın eğitimi ve gelişimine katkı sunmak için kuruldu ve bu alanda çalışmalarını sürdürüyor. Her birimle eğitim ihtiyaç analiz odaklı faaliyetler yürüterek tüm çalışanların kendi talepleri doğrultusunda gelişimleri için çalışıyoruz. Dileyen çalışanlarımıza yüksek lisans desteği sağlıyoruz ve yurt dışı eğitim fırsatları yaratıyoruz.”

Mengenli son olarak farklı kuşaklardan çalışanlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu: “Z kuşağı önceki kuşaklara göre daha sorgulayıcı, araştırmacı, esnek ve teknolojik gelişmelerin içine doğdu. Bu da beklentilerde farklılaşmayı beraberinde getiriyor. Daha esnek çalışma koşulları, teknolojiyi daha fazla kullanabilecekleri alanlar, kıdem konularında daha hızlı ilerleme taleplerini beraberinde getiriyor. Sompo Sigorta kapsayıcı, gelişim odaklı, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden bir şirket kültürüne sahip. Ayrıca, teknolojiyi her zaman çok yakından takip eden, her süreçte veriyi kullanımına önem veren bir şirket olarak gençlerle daha kolay çalışıyoruz. Çalışan ve yönetici eğitimlerimiz farklı çalışma anlayışlarına sahip insanlarla bir arada çalışmayı kolaylaştıran, çeşitliliğe değer veren ve kapsayıcılık anlayışını benimseyen eğitimler veriyoruz. Seramik, resim gibi atölyelerde çalışanlarımızla bir araya geliyor, ekip ruhunu destekliyoruz. Sosyal sorumluluk projelerine tüm çalışanlarımızın katılımını teşvik ediyor ve birlikte iyilik yapmaya katkıda bulunuyoruz.”

2024’te odaklanması gereken en önemli başlık, %28,8’lik oran ile “Çalışan deneyimi ve memnuniyetinin iyileştirilmesi” olarak ilk sırada yer alıyor. Ardından sırasıyla “Dijital dönüşüm ve teknolojik entegrasyona uyum sağlamak” (%19,2), “İnsanı merkeze koyarak tüm süreçlere odaklanmak” (%16,8), “Sürdürülebilirlik çalışmalarına ve toplumsal sorumluluk projelerine odaklanmak” (%11,2) geliyor.