SEDDK, BES’te kısmi çekişin şartlarını belirledi

SEDDK, yayımladığı genelge ile BES’te kısmi çekişin şartlarını belirledi. Katılımcılar evlilik, konut alımı, eğitim masrafları ve doğal afet halinde BES’teki birikimlerin belirli bir miktarını 1 Temmuz’dan itibaren çekebilecek.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), yayımladığı genelge ile BES’te kısmi çekişin şartlarını belirledi. BES katılımcıları ihtiyaçları için BES planlarından 1 Temmuz’dan itibaren kısmi çekiş yapabilecek. Buna göre evlilik, konut alımı, eğitim masrafları ve doğal afet halinde BES’teki birikimlerin belirli bir miktarı emeklilik şirketinden çekilebilecek (kısmi ödeme).

SEDDK, yeni yayımladığı genelge ile de BES’ten kısmi çekişin şartlarına açıklık getirdi. Emeklilik şirketleri, kısmen ödeme talep formunu internet sitesi üzerinden katılımcı adına oluşturulan güvenli sayfada sunacak. Kısmen ödemeye ilişkin işlem ve hesaplamalar başvuru tarihinde BES katılımcısının hesabında bulunan fon pay adedi üzerinden yapılacak. Başvuru tarihinde bekleyen fon alım talimatları ile henüz katılımcının hesabına intikal etmemiş katkı payı ve devlet katkısı tutarları dikkate alınmayacak.

Hesabında birden fazla çeşit fon payı bulunan katılımcının kısmen ödeme tutarının ödenmesi amacıyla katılımcının hesabında bulunan her fon çeşidinden, kısmen ödeme tutarının toplam birikimine oranı kadar oranda fon payı satım talimatı verilecek.

Genelgede, kısmi çekiş yapılacak haller için gerekli evrakların neler olduğuna da değinildi. Konut alımı hali için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan webtapu sistemi ile üretilen doğrulama kodu ve barkodu bulunan ve hissedar bilgisi ile konutun kat mülkiyeti veya kat irtifakının kurulduğunu gösteren tapu belgesi nüshası emeklilik şirketine sunulacak. Evlilik hali için e-Devlet sistemi ile üretilen doğrulama kodu ve barkodu bulunan ve evlilik tarihini gösteren nüfus kayıt örneği ibraz edilecek. Doğal afet hali için doğal afetin gerçekleşmesini müteakip SEDDK tarafından duyurulan belge, şirkete elektronik iletişim araçları veya posta yoluyla ibraz edilecek.

Genelgeye ulaşmak için: https://www.seddk.gov.tr/upload/202413-K%C4%B1smen-%C3%96deme-Genelgesi.pdf