PwC: Yapay zeka kullanılan sektörlerde verimlilik artıyor

Danışmanlık firması PwC, yapay zeka kullanma olasılığı en yüksek olan iş türlerinin, çalışanların verimliliğinde diğer yerlere göre neredeyse beş kat daha hızlı bir büyüme gördüğünü ve bu durumun daha geniş ekonomiye yönelik umutları artırdığını belirtti.

PwC, profesyonel ve finansal hizmetler ile bilgi teknolojisindeki verimliliğin 2018 ile 2022 arasında inşaat, imalat ve perakende, gıda ve taşımacılıktaki %0,9’luk artışa kıyasla %4,3 arttığının altını çizdi.

Reuters’de yer alan bir habere göre, PwC yayınlanan bir raporda, veriler, yapay zekanın yükselişinin ülkelerin ekonomik büyümeyi, ücretleri ve yaşam standartlarını artıracak düşük üretkenlik artışı sürecinden kurtulmalarına yardımcı olabileceğini öne sürdü.

PwC Küresel Pazarlar ve Vergi ve Hukuk Hizmetleri lideri Carol Stubbings, yüksek verimli sektörlerin yapay zeka becerisine sahip kişilere yönelik iş ilanlarında, yapay zeka becerisine sahip olmayan kişilere göre daha hızlı büyüme gösterdiğini söyleyerek, yapay zekanın bu sektörlerin daha yüksek üretkenliğinde rol oynadığını belirtti.

Şirketler, yapay zeka dışı uzmanlar tarafından kullanılabilecek üretken yapay zekayı giderek daha fazla kullanmaya başladıkça, teknolojinin yarattığı üretkenlik artışı eğiliminin muhtemelen hızlanacağını ön görüyor.

Stubbings, “Yapay zekanın ve özellikle üretken yapay zekanın sorunu, değişimin hızıdır” dedi.

Geçtiğimiz hafta Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yapay zekanın küresel işgücü piyasasını “tsunami gibi” vurduğunu ve önümüzdeki iki yıl içinde gelişmiş ekonomilerdeki işlerin %60’ını etkilemesinin muhtemel olduğunu söyledi.

PwC raporu, 15 zengin ülkeden yarım milyardan fazla iş ilanını takip edip analiz etti ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün verilerini kullandı.

Yapay zeka uzmanı ve uzman olmayan roller de dahil olmak üzere yapay zeka becerileri gerektiren işlerin ABD’de ortalama yüzde 25, İngiltere’de ise yüzde 14 daha fazla kazanç sağladığı belirtildi.