Baturalp Pamukçu: “Kefalet sigortası, birçok sektör için çözüm olabilecek bir ürün”

Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, uluslararası sigortacılık terminolojisinde “surety bond” ya da “bonding” olarak bilinen kefalet sigortasının birçok sektörde çözüm olabilecek bir sigorta ürünü olduğunu belirterek, kefalet sigortasının portföylerinde çeşitliliğe önem veren ve sadece zorunlu sigortalara bağlı kalmak istemeyen acenteler için önem taşıyan bir ürün olduğunu söyledi.

***

Kefalet Sigortası Genel Şartları’nın 1 Şubat 2014’te yürürlüğe girdiğini anımsatan Pamukçu, bununla birlikte 8 farklı teminatı içerisinde barındıran “Kefalet Sigortası” uygulamasının, kamu ihale kanununa eklenen madde sonrasında kamu ihalelerinde de aktif olarak kullanılmaya başladığını dile getirdi.

 

Kefalet sigortasının isteğe bağlı yaptırılabilen, tüm sektörlerde kullanılabilen ve çok çeşitli kefalet senetleriyle birçok sektörde çözüm olabilecek bir sigorta ürünü olduğunun altını çizen Pamukçu, “Bununla birlikte, kefalet sigortası ile sunulan teminatlar genelde imalat, inşaat, lojistik, gıda iş kollarında sıklıkla kullanılmaktadır” dedi.

 

Tedarikçiler ya da iş ortaklarının, sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini yerine getirirken karşı taraftan garanti veya teminat istenmesinin muhtemel olduğunu söyleyen Pamukçu, “Kefalet sigortası, bu tarz talepler için etkin bir çözüm yoludur. Bir anlamda, sigorta şirketleri diğer kurum/kuruluşlara verilen taahhütlere kefil olmakta ve geniş teminat yelpazesiyle sigortalılarını güvence altına almaktadır. Kefalet sigortası tüm dünyada uzun yıllardır kullanılan bir teminat türüdür. Bundan dolayı yurtdışında da kolaylıkla kullanılabilir. Bunun yanında, bu sigorta ürününün Türkiye pazarına sunulmasıyla birlikte, Türkiye’deki kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarda özellikle son zamanlarda ciddi bir talep istatistiğine sahiptir. Garanti ve teminat taleplerini karşılamak için geleneksel yöntem olan ve bankalar tarafından sağlanan teminat mektupları, bankalar nezdindeki kredi limitleri üzerinde ek yük oluşturmaktadır. Söz konusu ürünün en önemli özelliği, oluşan ekstra yükü ortadan kaldırmasıdır” diye konuştu.

 

“Özel bir ürün”

Kefalet sigortasının, sektörde çok da yeni bir ürün olmadığını dile getiren Pamukçu, “Hazine Müsteşarlığı, söz konusu sigortanın Genel Şartlarını ilk olarak 2014 yılında yayınlamıştır. 2015 yılından itibaren satılmaya başlanan mevcut ürünün satışını şu anda aktif olarak 28 adet sigorta şirketi gerçekleştirmektedir. İlgili ürün Türkiye’de iki yılı aşkın bir süredir satılmakta olup, kamu ihaleleri ve kamu alacakları söz konusu sigorta genel şartlarına geçen yıl eklenmiştir” dedi.

 

Kefalet sigortasında 2017 sonu itibarıyla toplam 50 milyon 21 bin lira tutarında prim üretildiğini aktaran Pamukçu, sözlerini şöyle tamamladı: “2017 yılının sonu itibarıyla ilgili üründeki prim üretim tutarına bakıldığında, 2016 yılının aynı dönemindeki 30 milyon 392 bin liralık üretime kıyasla yüzde 64,5 oranında bir artış olduğu görülmektedir. Kefalet sigortası, ürün çeşitliliğine önem veren ve sadece zorunlu sigortalara bağlı kalmak istemeyen acenteler için de detaylı ve özel bir üründür. Gerek sektördeki ürün çeşitliliği anlamında gerekse ihtiyaca yönelik bir ürün kapsamında olması sebebiyle özellikle ilerleyen dönemlerde sektördeki önemli ürünlerin başında geleceğini düşünmekteyim.”

 

***

Satış ekipleri için ‘Satışta Fark Yarat’ eğitimi

 

Türk Nippon Sigorta, 2017 yılında hayata geçirilen “TNS Akademi” çerçevesinde Nisan ayında tüm satış ekiplerinin dahil edildiği “Satışta Fark Yarat” isimli bir satış eğitimi düzenledi. 41°29° Yeni İstanbul Danışmanlık firmasından Hakan Şahin tarafından verilen eğitimde satış yönetimi süreci, kişisel vizyonun belirlenmesi, farkındalığın oluşturulması, iletişim yönetimi, ikna yöntemleri, ekip çalışması ve değişim yönetimi gibi zengin konu başlıklarıyla tüm satış ekiplerinin satış bilgileri tazelenerek, satış süreçlerinde karşılaşılan zorluklarla ilgili ayrıntılar ele alındı. 2018 yılı boyunca “TNS Akademi” çatısı altında farklı eğitim programlarının da yer alacağı ve ilgili programlar aracılığıyla tüm çalışanlar için eğitimde üst düzey bir alan yaratılacağı belirtildi.