“Sigortacılık yarattığı fonlarla öne çıkmalı” 

Acentelerin sorunlarının ele alındığı İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Zümre Toplantısı 27 Haziran Çarşamba günü İTO Meclis Salonunda yapıldı. Toplantının açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç sigorta sektörünün ekonomi için öneminden bahsetti. Sigortacılık Zümre Başkanı Hüseyin Duru ise acentelerin sorunlarının çözümlerini de yine acentelerin bulunacağını söyleyerek, “Kavga ederek hiçbir yere varamayız, TOBB SAİK bizim önemli bir oluşumumuz. Sorunlarımızı SAİK ve sigorta şirketlerine iletmenizi istiyoruz. İTO’daki çalışmalarımızın Anadolu’ya da ışık tutacağına inanarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.  

Daha sonra söz alan Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, sektörün sempati sorunu olduğunu söyleyerek, “Medya, toplum ve siyasetçilere kendimizi anlatamıyoruz. Daha çok gündeme gelmeliyiz” dedi. Sigorta sektörünün sadece verdiği teminatla değil arz ettiği fonların da siyasetçilere anlatılması gerektiğini ifade eden Eroğlu, “Ortalama mevduat faizinin 53 gün olduğu bir ortamda orta ve uzun vadeli kaynak oluşturmak için sigorta fonları çok önemli. Bankacılık sistemi topladığı mevduattan daha fazla kredi veriyor. Bu fark dışarıdan sendikasyon kredisi olarak karşılanıyor. Bu yüzden ilgili devlet organları da başta sigorta, finans sektörünün geliştirilmesi gerektiğinin farkında. Bu bizim için fırsattır” diye konuştu.  

“Trafik kazaları mutlaka azaltılmalı” 

İletişim eksikliğinin ciddi bir sorun olduğuna da değinen Eroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Aslolan müşteridir ve müşteriyi nasıl memnun edeceğimizi, vatandaşa nasıl dokunmamız gerektiğini bulmalıyız. Biz trafik branşı ve acente komisyonlarına takılıp kaldık. Ferdi kazadan kaskoya kadar birçok farklı ürün satılabilir. Neden satamıyoruz, bunları konuşmalıyız. Şirketler ve acenteler iş ortağıdır ve ortaklardan biri mutsuzsa diğeri de mutsuzdur. SAİK trafik kanunu görüşmelerinde çok büyük destek verdi. Ancak bu branşta bu kadar zarar varken yüzde 15-20 komisyonları konuşamayız. Dört önemli sorunumuz var: Tarife, genel şartlar, mahkemelerde verilen kararlar ve trafik kazaları. Trafik kazaları frekans olarak da ölüm oranı bakımından da Avrupa’nın iki katı. Mutlaka azaltılması gerekiyor.” 

Sadece sigorta acenteleri KOBİ olarak kabul edildi 

Eroğlu’ndan sonra söz alan TOBB SAİK Başkanı Hüseyin Kasap, SAİK’in icraatlarını anlattı ve sektör aktörleriyle sürekli iletişim halinde olduklarını aktardı. Acentelerin homojen bir meslek grubu olmadığı için SAİK’in aldığı kararların herkesi memnun etmediğini belirten Kasap komitenin icraatlarıyla ilgili şunları söyledi: “İşlem ücreti bizim dönemimizde çıktı; 10 lirasını acente, üç lirasını sigorta şirketi alıyor. Bu işlem ücretini şirketten alamıyorsanız mutlaka bize ya da Hazine’ye bildirin. Bu konuda SDK’nın (Sigorta Denetleme Kurulu) denetimi de gündemde. Bir başka önemli icraatımız da acentelerin KOBİ olarak kabul edilmesidir. Sadece imalat sektörü KOBİ olarak kabul ediliyor. Mevcut hükümet döneminde hiçbir meslek KOBİ olarak kabul edilmezken, biz acenteleri kabul ettirdik. Taban komisyon da bizim dönemimizde geldi. Yeni dönemde hem havuz hem havuz dışı için komisyonların arttırılması için uğraşıyoruz. Taşıma kapasitesi çalışması da önemli bir çalışmaydı. Bu çalışmaya göre 4350 acente fazla görünüyor ama diğer taraftan sigortalanabilir nüfusun da yüzde 61’i sigortalanamıyor. Bunların yanı sına statik ID’yi kaldırıyoruz. Bunun yerine şifre sistemi gelecek. Ekranı açanın cebine şifre gelecek ve acente istediği yerden pazarlama yapabilecek.