Karadeniz’e giden ticari gemilerin sigorta primleri kontrolden çıktı

Karadeniz’deki limanlara giden ticaret gemilerini sigorta ettirmenin maliyeti son dönemde çok yükselerek, Rus yüklerinin bölgeden hareketine engel haline geldi.

Bloomberg’de yer alan habere göre, sigortacılar, ek savaş riski primi için, gemi gövdesinin değerinin %10’u kadar prim almaya başladı. Bu durum sigortanın artık muhtemelen gemiyi kiralamanın maliyetini aştığı anlamına geliyor. Standart 1 milyon varil Rus kargosunu taşıyan 50 milyon dolarlık, beş yaşındaki bir tankerin sigortalanması için 5 milyon dolara ihtiyaç duyuluyor.

Sigortacıların birincil endişesi, füze saldırısı veya olası mayınlar yoluyla gemilerin alabileceği hasar. İşgalin başlamasından bu yana en az beş gemi hasar alırken, Karadeniz’e giren veya çıkan gemiler için hayati bir deniz koridoru olan İstanbul Boğazı çevresinde bulunan mayınlar endişeyi arttırdı.

Bloomberg tarafından derlenen sektör verilerine göre, Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Novorossiysk limanından İtalya’ya bir milyon varil kargo taşımak için bir tanker kiralamanın maliyeti bu yılın başlarında 700 bin dolardan azken, bugün yaklaşık 3.5 milyon doları buluyor.