SAB’dan SEDDK’ya açık çağrı…

Sigorta Acenteleri Birliği Derneği (SAB), Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (SEDDK) açık çağrıda bulundu.

SAB’ın yapmış olduğu “SEDDK’ya açık çağrı” başlıklı paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“Bendevi Plandöken’in yaptığı açıklama 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun ilgili maddeleri gereği zorunlu olan, halk dilinde “Trafik Sigortası” olarak bilinen poliçe yapılmamasını poliçenin ücretiyle gerçeği yansıtmayan ilişki kurarak kamuoyunda “Tereddüt” algısı oluşturmaktadır. Sigorta şirketlerinin mali yapısına zarar verecek olan bu açılamayla ilgili sektörümüzün denetleyicisi olan SEDDK’dan Cumhurbaşkanlığı (47) sayılı kararnamesinin (2)inci bölüm (4) maddesinin (c) fıkrası görevi gereğince sorumluluk almasını; Palandöken’in yaptığı bu açıklamayla 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun (10)uncu bölümünün (35)inci maddesinin (7)inci fıkrasına hilafı gereğince, yine madde içeriğinde tanımlı hapis ve para cezalarına çarptırılması için Adalet Bakanlığı ve Cumhuriyet Savcılıkları nezdinde gereğinin yapılmasını arz ederiz.”

SAB Başkanı Ayhan Çalık’ın açıklamasında şu hususlara dikkat çekildi: “Ekonominin bu dalgalı döneminde enflasyon hayatımızı alt üst etmektedir. Dönemin yükselen enflasyon  fiyatlarıyla nasıl başa çıkacağını bulamayan bazı sektörlerin temsilcileri dikkatleri başka yöne çekmek adına “Sahipsiz zannettikleri Sigorta Sektörüne“ haksız ve mesnetsiz ithamlarda bulunmaktadır. Popülist söylemlerle zan altında bırakmak istedikleri sektörün tüm aktörleri iddialarının aksine zarar etmelerine rağmen sigortalılarının yanında durmaya çalışmaktadır.

Sayın Bendevi Palandöken’in son açıklaması bardağı taşıran damla olmuştur.

İTO Sigortacılık Meslek Komitesi toplantısında sektörün tüm tarafları olarak SEDDK Başkan Vekilimiz Ali Ersoy’a zarar ettiğimizi beyan ettiğimizde “Toplantımızda olmayan sigortalılarımızın temsilcisi benim” diyen Başkan Vekilimize de temsil ettiği SEDDK’ya da, sigorta şirketleri, acenteler ve tüm dağıtım kanallarına da haksızlık yapılmaktadır.

AB Sigorta Acenteleri Derneği olarak maksadını aşan ve sektörü günah keçisi yerine koymaya çalışan bu popülizm içeren söyleme sessiz kalmamız mümkün değildir. Sigorta sektörü 5684 sayılı kanun ile mesleki düzenleme görevi üstlendiği gibi, sektörün ülke ekonomisine katkısının devamını sağlamak için de sektörümüzü koruyan maddeler içermektedir.

Sektörümüzün düzenleyicisi SEDDK’dan gereğini yapılmasını arz ettiğimiz ve sosyal medyada açık paylaştığımız çağrımızı sektörümüzün her zaman sesi olan basın mensuplarımızla da paylaşıyorum.”