Levent Sönmez: Dijitalleştirdiğimiz emtia taşıma sigortasını geliştirerek, acente, broker ve sigortalılarımızın hayatını kolaylaştırıyoruz

Nakliyat sigortalarındaki “Online Sertifika” ve “Web Emtia” uygulamalarıyla sigortalılar ve tüm satış kanalları için fayda yaratmayı amaçladıklarını söyleyen Levent Sönmez, “İhtiyaç duydukları anda istedikleri yerden 7/24 online sertifika oluşturabilmek ve poliçe düzenleyebilmek sigortalılarımız tarafından oldukça cezbedici bulundu. Bu zamana kadar 300 bine yakın Online Sertifika düzenlendi” dedi.

Nakliyat emtia branşında 2016 yılından bu yana geliştirmekte olduğu yenilikçi dijital uygulamalarıyla hem poliçe sayısı hem de prim üretimini arttıran Anadolu Sigorta, bu branşta yaklaşık yüzde 14 pazar payına sahip bulunuyor. Sigortalıların yanı sıra acente ve brokerler başta olmak üzere tüm satış kanalları için fayda yaratmayı hedeflediklerini söyleyen Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Levent Sönmez, sundukları “Online Sertifika” ve “Web Emtia” uygulamaları hakkında bilgi verdi: “Yıl içinde çok sayıda sevkiyat yapan sigortalılarımıza, nakliyat emtia blok poliçesiyle güvence sağlıyoruz. Bu blok poliçede 1 yıllık prim, poliçe dönemi başında hesaplanır ve yıl içinde yapılan sevkiyatları kapsar. Ancak gümrük işlemlerinde, sigortalının her bir sevkiyata özel poliçesini ibraz etmesi gerekir. “Online Sertifika” uygulamamız, sigortalı ve aracılarımızı bu operasyonel yoğunluktan ve zaman kaybından kurtarıyor. 7/24, istedikleri her yerden ve istedikleri anda, her bir sevkiyatları için poliçe yerine geçen ve resmî evrak niteliği taşıyan online sertifikayı, web sitemizdeki ticari şubeden düzenleyebiliyorlar.”

“Online Sertifika” poliçe niteliği taşıyor

Bu sayede geleneksel poliçe üretim yöntemlerinin ötesine geçerek, ithalat ve ihracatta online sertifika düzenlenmesinin yolunu açtıklarını belirten Sönmez, sözlerine şöyle devam etti: “Sigortalı ve aracılarımızın düzenleyebildiği online sertifikalar, poliçe niteliği taşıyor ve gümrük operasyonlarında kullanılabiliyor. Hasar durumunda ise, düzenlenen sertifikanın bağlı olduğu ana poliçe şartları dikkate alınıyor. Anadolu Sigorta, online sertifikanın yasal bir belge olarak kullanılmasını sağlayan ve uygulamayı geliştiren ilk sigorta şirketi.”

“Web Emtia” uygulamasıyla sigortalı, acente ve broker da poliçe düzenleyebilir

Bir diğer uygulama olan Web Emtia uygulamasının ise 2021 yılı Mart ayından bu yana kullanıldığını söyleyen Sönmez, “Burada hedef kitle yine çok sayıda sevkiyat yapan sigortalılar. Online sertifika ya da web emtianın hangisinin kullanılacağı tamamen sigortalılarımızın tercihine bağlı. Web emtia uygulaması online sertifikada olduğu gibi sigortalılarımızın direkt olarak kendilerinin poliçelerini düzenlemelerine imkan veriyor. Aynı şekilde acente veya broker da bu uygulamayla poliçe düzenleyebilir. Sertifikadan farklı olarak web emtia uygulaması ile düzenlenen her poliçe için prim tahakkuku yapılıyor” dedi.

300 bine yakın online sertifika düzenlendi

Anadolu Sigorta’nın nakliyat (emtia taşıma) branşında 2021 yılı toplam prim üretiminin 256 milyon lira olduğunu söyleyen Levent Sönmez, toplam sigortalı sayısının 5.000 civarında olduğunu belirtti. Sönmez, 2022 yılının ilk çeyreğinde ise söz konusu branşta 2021’in ilk üç ayına göre yüzde 150’ye yakın büyüyerek 106 milyon liralık üretime ulaştıklarını sözlerine ekledi.

“Sektör ve sigortalıların ihtiyaçlarını belirleyerek bu projeleri geliştirdik ve dijital dönüşüm sürecine büyük katkısı olacağını öngördük. İhtiyaç duydukları anda istedikleri yerden 7/24 online sertifika oluşturabilmek ve poliçe düzenleyebilmek sigortalılarımız tarafından oldukça cezbedici bulundu. 2016 yılından bu yana 650 firma online sertifika ekranına kayıt oldu. Bu zamana kadar online olarak 300 bine yakın sertifika düzenlendi. Online işlem kolaylıkları sigortalı sayımızı olumlu etkiledi. Bu yılın ilk üç ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sigortalı sayımız %27 oranında arttı” dedi.