Maximilian Stahl: Daha seçici olacağımız bir döneme giriyoruz

VHV Reasürans CEO’su Maximilian Stahl, sigortacıların tahminlerinin önemli olduğunun altını çizerek “Hepimizi derinden üzen Ukrayna-Rusya savaşı gösteriyor ki artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı bir döneme giriyoruz. Bu durum altında yatırımlarımızı yaparken ve risk alırken daha da seçici olmak mecburiyetindeyiz.” diye konuştu.

VHV Reasürans CEO’su Maximilian Stahl, 103 yıllık geçmişiyle Almanya’nın önde gelen sigortacılık gruplarından biri olarak önemli adımlar attıkları bir yılın içinden geçtiklerini belirterek, “Ana şirketimiz VHV Group özellikle yurtdışı yatırımları konusunda önemli kararlar aldı ve bunları adım adım uygulamaya koydu. Grubumuzun Türkiye’ye yatırım yaptığı günden bugüne istikrarlı şekilde büyüme başarısı gösteren iştiraki VHV Reasürans ise hedeflerini her geçen daha da yukarılara taşıyor.” dedi.

VHV Reasürans CEO’su Maximilian Stahl, sektörün 2022 yılı ilk çeyrek performansını değerlendirirken, yılın geri kalanına yönelik beklentilerini de paylaştı. 2022 yılının sigorta sektörü açısından olumlu başladığını belirten Stahl,”Dünya genelinde önemli sorunların içinden geçildiği bir dönemi yaşıyoruz. Son iki yılımızı derinden etkileyen Covid-19 pandemi şartlarının yavaş yavaş da olsa hayatımızdaki etkisinin azaldığını görmeye başlasak da en önemli sorun, bugün tüm dünya ekonomilerini derinden etkiyen enflasyonist baskı. Bu durum insanların alım gücünü ciddi şekilde baskılıyor. Sigorta sahip olunan varlıkların korunmasında önemli bir araç ve insanlar yaşanan ekonomik sorunlar içinde sahip olduklarını koruma konusunda istekliler. Bu durum sigortacılığa ilginin artarak sürmesinde etkili oluyor. Türkiye sigorta pazarı son yıllarda yakaladığı çift haneli büyüme oranlarını yeni yılın ilk çeyreğinde de sürdürme başarısı gösterdi.” diye konuştu.

Müşteriler kendilerine özel hazırlanmış ürünler bekliyor

Devletin ekonomik politikalarındaki başarısının ve iklim değişikliği kaynaklı doğal afetlerin seyrinin özellikle yılın geri kalan döneminde önemli bir gösterge olacağını ifade eden Stahl sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sigortacılık matematik hesabının yoğun olduğu bir alan ve bu nedenle ekonomideki her atılan adımdan birebir etkilenen bir sektör. Sigortacılar olarak bizler aldığımız her riskin hesabını yaparken senaryolarımızı bu yönde geniş tutuyoruz. Aynı zamanda iklim değişikliği gibi büyük bir risk önümüzde duruyor. Doğal afetlerin sıklığı yoğun bir şekilde arttı ve bu durum ajandamızın ilk sırasında. Öte yandan müşteriler kendilerine özel hazırlanmış ürünler bekliyor. Tabi ki teknoloji hızla gelişmeye devam ediyor ve bunun gerisinde kalmamanız gerekli. Artan değişim veya değişimden tamamen uzak durma beklentisi artık geçerli değil.”

Stahl, Ukrayna Rusya savaşının bu yıl için sektörün önündeki önemli risklerden biri olarak durduğuna da dikkat çekerek, “Modern çağda Avrupa’nın göbeğinde yaşanan durum çok üzücü. Herkes gibi bizler de derinden üzülüyor ve en kısa sürede kıtada barışın tekrar hüküm sürmesini diliyoruz. Fakat şu da bir gerçek ki, sigortacıların tahminleri önemlidir ve artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı bir döneme giriyoruz. Bu durum altında yatırımlarımızı yaparken ve risk alırken daha da seçici olmak mecburiyetindeyiz.” dedi.

Elementer sigortacılıkta da hedeflerimiz büyük

VHV Reasürans olarak VHV Group’tan aldıkları büyük destek ile Türkiye sigorta pazarında faaliyet gösteren Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Oman Insurance’ın Türkiye’deki iştiraki olan Dubai Sigorta’nın satın alınmasına yönelik onay süreçlerinin sürdüğünü hatırlatan Maximilian Stahl, “Sektörün düzenleyici kurumunun onayında olan söz konusu satın alma işlemimiz Türkiye’ye olan inancımızın önemli bir göstergesi. Biliyor ve inanıyoruz ki Türkiye’de sigortacılık potansiyeli çok güçlü. Bu bilinçle Almanya’da elde ettiğimiz 103 yıllık sigortacılık tecrübemizi, Türkiye’de reasürans dışında elementer sigortacılıkta da önemli oyuncular arasına girmek için kullanmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Risk kabullerine başlama kararımızın meyvelerini toplamaya başladık

Yılın ilk çeyreğinde VHV Reasürans olarak çift haneli büyüme başarısı gösterdiklerini ve istikrarlı şekilde yürüdüklerini belirten Maximilian Stahl, “Ekim 2021’de önemli bir kararla Türkiye’yi merkez ülke olarak konumlandırarak, ilk etapta Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Mısır, Gürcistan, Yunanistan, İsrail, Kosova, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan risk kabullerine başlama kararımızın meyvelerini toplamaya başladık. Bu ülkelerin sayısı da hızla artıyor. Türkiye içinde yeni ve önemli işlere imza atıyoruz. VHV markası bugün artık her sigorta şirketinin masasında üst sıralarda yer alıyor” diye konuştu.