Recai Dalaş: Ciddi sayıda şirket pazardan çekilecek

Sompo Sigorta CEO’su Recai Dalaş sektörün uzun yıllardır görülmemiş bir negatif tablo içinde olduğunu belirterek, “Bugün pazar payı yüzde 20-25’lerde olan şirketler yakın zamanda ya çok ciddi boyutlarda sermaye artırmak zorunda kalacaklar ya da pazardan çekilecekler. Öyle görünüyor ki önümüzdeki yıllarda pazardaki şirket sayısında çok ciddi bir azalma olacak “dedi .

 

Sompo Sigorta’nın sadakat programı Samuraylar Kulübü, pandemi nedeniyle ara verilen etkinliklerine yeniden başladı. Uzun bir aradan sonra ilk kez fiziksel olarak gerçekleştirilen etkinliğe, Samuraylar Kulübü üyesi 40 acentenin yanı sıra şirketin üst yönetimi katıldı. Prof. Dr. Özgür Demirtaş ve Sanatçı Duygu Soylu da sunum ve performanslarıyla geceye renk kattı.

Kurumsal ve bireysel sigortacılık sektörünün öncü markalarından biri olan Sompo Sigorta, sadakat kulübü olan Samuraylar Kulübü’ne katılmaya hak kazanan acenteleri ile uzun bir aradan sonra tekrar buluştu. Pandemi nedeniyle iki yıldır yapılamayan Samuraylar Kulübü etkinliklerinin bu yılki ilk toplantısı, 7 Haziran Salı günü İstanbul Four Seasons Hotel’de gerçekleştirildi.  Samuraylar Kulübü toplantısına, 9 bölgeden ve 10 farklı ilden toplam 40 acentenin yanı sıra, aralarında firmanın üst yönetimi ve yöneticilerinin de yer aldığı 90 kişi katıldı. Toplantıda, Finans Uzmanı ve Akademisyen Prof. Dr. Özgür Demirtaş da “Bilim, Ekonomi, Gelecek ve Siz!” başlıklı özel bir sunum yaptı. Gecenin sonunda ise sanatçı Duygu Soylu’nun sahne performansıyla keyifli dakikalar yaşandı.

“Biz acentelerimizle güçlüyüz”

Sompo Sigorta Satış Genel Müdür Yardımcısı Hasan Bayata, “Üretiminin yüzde 90’ından fazlasını acente kanalından alan, acenteleriyle güçlü olan bir şirkeyiz. Çok güçlüyüz çünkü yaptığımız her işi akıl koyarak yapıyoruz. Bundan sonra da sizlerden aldığımız güç ile sahada olmaya ve rekabette fark yaratmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bu yıl Samuraylar Kulübü’ne yeni bir segment daha ekleneceğini ifade eden Bayata, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şirketimiz, 20 yıl önce yüzde 100 Türk şirketi olarak kurulduğunda belirlediği kurum değerleri ile bugün üstlendiğimiz, sahip çıktığımız değerlerimiz halen aynı. Bu değerler; onur, güven, doğruluk, adillik, sadakat, görev bilinci ve saygı. Bugün Sompo Sigorta olarak, 20 yıldır aynı değerlerle, büyüme yolculuğumuza devam ediyoruz. Ne mutlu ki yine bu değerleri kendine ilke edinmiş, sizlerden oluşan bir prestij kulübümüz var. Bu yıl kulübümüze yeni bir segment daha ekleyeceğiz. Japonca’da ‘değerin yaratıldığı yer’ anlamına gelen Gemba acentelerimiz aramıza katılacak. Onların da aramıza katılmasıyla çok daha güçlü ve dinamik bir şekilde hep beraber büyümeyi sürdüreceğiz. Hepinize iş birliğiniz, yüksek performansınız ve katkılarınız için çok teşekkür ediyoruz.”

 “Sektörel tablo son derece negatif”

Konuşmasına, pandemi sürecinden sonra acentelerle bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu belirterek başlayan Sompo Sigorta CEO’su Recai Dalaş sektörün uzun yıllardır görülmemiş bir negatif tablo içinde olduğunu ifade etti. Rakamların sürdürülebilir olmaktan çıktığını ve sektör genelinde çok sayıda şirketin önümüzdeki yıllarda pazardan çıkmak zorunda kalacağını dile getiren Dalaş, “37 yıllık sektörel deneyimimde ilk kez bu kadar negatif bir tabloyla karşılaştığımı söylemek zorundayım” dedi.

“Sektörün öz sermayesi eriyor”

Trafik sigortalarında serbest tarifeden çıkılmasının ve tavan fiyat getirilmesinin, sektör açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyleyen Dalaş, şöyle devam etti: “Trafik sigortalarına tavan fiyat getirildiğinden beri bu segmentin şirketler tarafından yönetimi de oldukça zorlaştı. Ancak tüm sorunu devlete veya mevzuata bağlamak da doğru değil. Çünkü tarife kısıtı getirilmeyen alanlarda da sektör olarak kâr edemiyoruz. Bir de ekonominin getirdiği bazı realiteler var. Sektör olarak primleri dolar 8 TL hesabıyla almışız ama şu anda 16-17 TL kur üzerinden hasar ödüyoruz. Dolayısıyla zaten kâr etmenin imkan ve ihtimali yok. Eskiden sigortacılık faaliyetinden kâr etmezsek bile eldeki kaynaktan elde edilen mali gelirle sigortacılıktan gelen zararı karşılardık. Şu anda ekonomide çok ciddi bir negatif reel faiz tablosuyla karşı karşıyayız. Dolayısıyla mali gelirden de bir kayıp söz konusu. Çünkü elimizdeki para eriyor. Yani aslında sektör olarak öz sermayemiz eriyor. Sigorta sektörü ciddi bir kan kaybı yaşıyor. Sermaye artırma ihtiyacını ertelemek hastayı iyileştirmiyor, tam tersi hastanın durumunu daha da ağırlaştırıyor.”

Sompo Sigorta olarak sürdürülebilirlik adına ve bilinçli bir tercihle pazar payında küçülme yoluna gittiklerini söyleyen Dalaş, “Ne kadar doğru bir karar aldığımızı şimdi çok daha net görüyoruz. Bugün pazar payı yüzde 20-25’lerde olan şirketler yakın zamanda ya çok ciddi boyutlarda sermaye artırmak zorunda kalacaklar ya da pazardan çekilecekler. Öyle görünüyor ki önümüzdeki yıllarda pazardaki şirket sayısında çok ciddi bir azalma olacak” şeklinde konuştu.

Sompo Sigorta’nın Samuray acentelerini bir araya getiren etkinlikte; Finans Uzmanı ve Akademisyen Prof. Dr. Özgür Demirtaş, “Bilim, Ekonomi, Gelecek ve Siz!” konulu özel sunumu katılımcılardan büyük beğeni topladı. Akşam yemeğinin ardından Samuraylar Kulübü acentelerine plaketleri takdim edildi ve gece, sanatçı Duygu Soylu’nun sahne aldığı keyifli programla son buldu.