Poliçe adedi özel sağlıkta %8, tamamlayıcıda %47 arttı

“Sağlık sigortalarındaki büyüme sigortalı adedinin artışından çok, artan sağlık maliyetleri nedeniyle ortalama primlerin yükselmesinden kaynaklanmıştır. ÖSS’yle TSS’deki büyümenin de farklı olduğunu görüyoruz. ÖSS ve TSS sigortalı sayısı ilk çeyrekte toplamda %25 büyürken, aslında ÖSS’li adedi sadece %8 büyümüştür.”

ÖzserNeo Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Ramazan Ülger, sağlık sigortalarında 2022 yılının ilk üç ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yazılan primde %68’lik bir artış görülürken, sigortalı adedinde %25’lik artış olduğunu hatırlatarak, “Dolayısıyla, sağlık sigortalarındaki büyüme sigortalı adedinin artışından çok, artan sağlık maliyetleri nedeniyle ortalama primlerin yükselmesinden kaynaklanmıştır. Ayrıca bu branştaki büyümelere bakıldığında, özel sağlık sigortalarıyla tamamlayıcı sağlık sigortalarındaki büyümenin de farklı olduğunu görüyoruz. ÖSS ve TSS sigortalı sayısı ilk çeyrekte toplamda %25 büyürken, aslında ÖSS’li adedi sadece %8 büyümüştür. Diğer bir değişle, sigortalı sayısındaki asıl artış %47’yle TSS’den gelmektedir” dedi.

Gruplar da TSS’ye geçiyor

Özel sağlık sigortasına olan talebin düşmesinin en önemli sebeplerinin artan hastane fiyatları ve poliçe primleri olduğunu kaydeden Ülger, “Tamamlayıcı sağlık sigortasına talebin ciddi oranda artmasının sebepleriyse özellikle yükselen primler nedeniyle özel sağlık sigortalıların TSS poliçelerine geçmesi ve yeni sigortalıların da yine primleri nedeniyle TSS’yi tercih etmeleridir. Ayrıca, son dönemde şirketlerin grup sağlık poliçelerini de maliyet nedeniyle TSS’den yaptırması bu artışta etken olmuştur” şeklinde görüş bildirdi.

TSS’de görülen sigortalı artışına rağmen, artan hastane maliyetleri nedeniyle şirketlerin fiyat politikalarında da değişiklik olmasının muhtemel olduğunu dile getiren Ülger, “Ayrıca TSS poliçesine sahip sigortalılar tedavilerinde bir katılım payı ödemezken, özel sağlık sigortalıları ayakta tedavilerde asgari %20 katılım payı ödemektedir. Bu da artan hastane maliyetleri nedeniyle yüksek tutarlara ulaşmakta ve tamamlayıcı sağlık sigortasının daha avantajlı olduğunun düşünülmesine sebep olmaktadır” şeklinde konuştu.