Ercan Eryaşar: Ticari alacak sigortasına ilgi artıyor

Ticari Alacak Sigortası’nda açıklanan son verilere göre; sektör, 2021 yılı aralık ayı itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32’lik büyüme gösterdi. Sektördeki son durumu değerlendiren Howden ACP Genel Müdürü Ercan Eryaşar “Ticari alacak riskleri için düzenlenen sigortalar her zaman her şirket için büyük önem taşıyor. Sektör gelişimini geçtiğimiz yılda da sürdürdü. Bizler de şirket olarak firmaların yapısı ve yaşanan son gelişmeler özelinde ticari alacak sigortaları düzenlemeye devam ettik.” dedi. 

Ticari Alacak Sigortalarının önemi gün geçtikçe artıyor ve bu yaklaşım sektör rakamlarına da yansıyor. 2021 Aralık ayında toplam 528 milyon TL’lik prim üretimi gerçekleşti. Howden ACP Genel Müdürü Ercan Eryaşar, Ticari Alacak Sigortası poliçesine sahip firmaların daha az zararla çalıştıklarını ve daha az sorunlu tahsilat gerçekleştirdiklerini vurguluyor.

Sektörde yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Eryaşar, “Özel Riskler Yönetim Merkezi, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu‘nun (SEDDK) KOBİ’lere yönelik devlet destekli ticari alacak sigortasının kapsamını genişlettiğini duyurdu. Buna göre; sigorta kapsamına girmek için daha önce 125 milyon TL olan ciro üst sınırı, 250 milyon TL’ye yükseltildi. Yapılan değişiklik ile Devlet Destekli Alacak Sigortası kapsamında olabilmek için cironun 250 milyon TL’nin altında olması koşulu yenileme poliçeleri için 500 milyon TL olarak belirlendi. Ayrıca 250 milyon TL’lik azami ciro tutarını artırma konusunda Merkeze tanınan yetki yüzde 20’den, yüzde 40’a yükseltildi. Sigortada net prim ve azami teminat tutarının vadeli satışlardan elde edilen ciro esas alınmak üzere hesaplanmasına ilişkin tabloya da ciro şartının artırılmasına yönelik hüküm paralelinde 175-250 milyon TL katı eklendi. Devlet Destekli Alacak Sigortası poliçelerinde alıcı başına 750 bin TL olan teminat üst limiti de 1 milyon TL oldu. Primler beş taksite kadar vadeli şekilde ödenebilecek. Yine EFT, havale, kredi kartı ve benzeri başka düzenli ödeme yöntemleri üzerinden taksitlendirme ve ödeme kolaylığı da olacak. Ayrıca Devlet Destekli Alacak Sigortası’nda hesaplanan prim tutarının 2 bin TL’nin altında çıkması durumunda, prim tutarının 2 bin TL olarak kabul edilmesi uygulamasında tutarlar 3 bin TL olarak değiştirildi.” dedi.

Yaşanan değişiklerinin olumlu etkilerinin önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağını söyleyen Eryaşar ayrıca şunları aktardı: “TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’nin 25 Aralık 2021 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece SEDDK tarafından hazırlanarak ilgili kanun teklifine eklenen kefalet senetlerinin güvenli elektronik imza ile düzenlenebilmesine imkan tanıyan düzenleme de yürürlüğe girmiş oldu. Yapılan düzenlemeyle Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetlerinin elektronik imzalı olarak düzenlenebilmesine imkan tanınarak, elektronik kamu ihalelerinde kefalet sigortasının kullanılması yasal güvence altına alındı.”