GAEF: Sigortada kilit endişe enflasyon…

Dünyanın önde gelen sigortacıları ve reasürörlerinden baş ekonomistler ve baş strateji görevlilerinden oluşan ve kısa süre önce Paris’te bir araya gelen Cenevre Birliği Ekonomik Forumu (Geneva Association Economic Forum- GAEF) Ağının 20’den fazla üyesine göre, merkez bankalarının, hızla artan enflasyonu dizginlemek için temel enflasyon beklentilerini dizginlemek ve zarar görmüş kredibilitelerini onarmak için kararlı adımlar atması gerekiyor.

GAEF, bunun, niceliksel sıkılaştırma ile birlikte faiz artırımları ile sağlanabileceğini öngörüyor. Ancak para politikaları tek oyun değil. Daha liberal ticaret politikaları, daha sıkı rekabet politikaları ve daha esnek işgücü piyasası politikaları, enflasyonun düşürülmesine önemli katkı sağlayabilir.

GAEF üyesi ekonomistler enflasyondaki mevcut artışın sosyo-politik sonuçlarının enflasyon döneminin kendisinden çok daha uzun süre hissedileceğini ve sonuç olarak artan sosyal gerilimlere, yeşil geçişe yönelik zorluklara ve jeopolitik bölünmelere hazırlanmamız gerektiğini söylüyorlar.

GAEF Başkanı ve Munich Re baş ekonomisti Michael Menhart, “Ukrayna’daki savaş, çok yüksek enflasyon ve hala çözülmemiş tedarik zinciri sorunlarının tümü ekonomik görünümü etkilediğinden, küresel ekonomi yeniden çok daha kırılgan hale geldi. Belirsizlikler artıyor ve aşağı yönlü riskler hakim – büyük bir ekonomide tam bir durgunluk belirgin bir olasılık. Enflasyon temel endişe olmaya devam ediyor. İleriye dönük olarak, enflasyonun 2022’dekinden daha düşük, ancak yine de çok yüksek seviyelerde ve merkez bankası hedeflerinden daha yüksek olmasını bekliyorum.” dedi.