Doğal afet kaynaklı sigortalı kayıplar rekorda…

Sigorta ve reasürans brokeri Aon’dan elde edilen veriler, küresel olarak, doğal afet olaylarından kaynaklanan sigortalı kayıpların 2022’nin ilk yarısında 39 milyar dolar olduğunu ve bu da 21. yüzyıl ortalamasının yaklaşık %18 üzerinde olduğunu tespit ediyor.

Altı aylık dönemde yaşanan afet kayıplarının ortalamanın üzerindeki hacminin aksine, doğal afetlerden kaynaklanan küresel ekonomik kayıplar ise 21. Yüzyıl ortalaması olan 121 milyar dolara göre yüzde 24 düşüşle 92 milyar dolara düşmesi bekleniyor.

Tüm bunlar, Aon’un neredeyse her kıtada büyük ölçekli afetlerin damgasını vurduğu ve nihayetinde re/sigorta sektörü için ortalamanın üzerinde kayıplarla sonuçlanan bir dönemi inceleyen 2022 Küresel Felaket Özeti’ne göre, “İlk yarıda, olay müdahale sürecine, zorlu dış toplumsal ve finansal faktörlerden özellikle de Ukrayna’daki savaş ve on yıllardır görülen en yüksek enflasyondan etkilenen yepyeni karmaşıklıklar da eklendi” ifadelerine yer verildi.

Sonuç olarak, broker 2022’nin altı ayında, biri hariç tümü hava ile ilgili olan en az dokuz ayrı milyar dolarlık sigortalı olay kaydetti. Ayrıca, en az 500 milyon dolarlık sigortalı kayıpla en az 20 olay kaydedildi.