Ukrayna tahılının taşınmasında sigorta sorunu çözüldü 

Hiscox’un CEO’un yaptığı açıklamada, Ukrayna’dan güvenli bir geçiş yoluyla seyahat eden gemiler için teminat sağlayan planlı bir sigorta konsorsiyumuna bağlı olduklarını duyurdu.

Ankara ve Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğunda yapılan bir anlaşmanın ardından, savaş zamanında Ukrayna limanlarından ayrılan ilk tahıl taşıyan gemi, Salı günü Türkiye kıyılarında güvenli bir şekilde demir attı ve bugün gerekli denetlemelrden geçtikten sonra yükünü boşaltacağı limanına doğru yola çıktı.

Ticaret kuruluşu Lloyd’s Market Association geçen ay, tahıl sevkiyatları için teminat sağlamak için bir konsorsiyum kurulabileceğini açıkladı.

Hiscox CEO’su Aki Hussain Reuters’e telefonla verdiği demeçte, konsorsiyumun henüz kesinleşmediğini belirterek, “Lloyd’s pazar liderliğindeki girişimine desteğimizi taahhüt ettik ve buna destek oluyoruz.” dedi.

Lloyd’s sigortacısı Ascot ve broker Marsh, Ukrayna’dan yapılan tahıl sevkiyatları için 50 milyon dolara kadar teminat sağlamak için şimdiden ayrı bir tesis kurdu.

Hussain, Lloyd’s ticari sigorta pazarındaki en büyük oyunculardan biri olan Hiscox’un Ukrayna limanlarında mahsur kalan bazı gemileri sigortalattığını ancak şimdiye kadar herhangi bir tazminat talebinde bulunulmadığını söyledi.

Hiscox, Ukrayna ve Rusya’dan gelen kayıplarının, Mayıs ayında yapılan 40 milyon dolarlık bir tahminden hafif bir artışla 48 milyon dolarlık net reasürans olduğunu söyledi.